Mađarski 3D implantati za koljeno

 

Mnogostruke su ozljede koljena koja zahtijevaju kiruršku intervenciju, bilo da je riječ o djelomičnom gubljenju funkcionalnosti ili potpunom prestanku mogućnosti savijanja noge, a najgore je što te promjene redovito prati trajni osjećaj boli. Uzroci su različiti: od mehaničkih ozljeda do ozbiljnih unutrašnjih procesa na mišićno-koštanom sustavu. To može biti puknuće meniskusa, potrgani ili olabavljeni ligamenti, infekcije i unutrašnje upale vezivnog tkiva, različita oštećenja patele – male trokutaste kosti koja čini vrh koljena.

U takvim slučajevima liječnici često pribjegavaju zamjeni prirodnih sastavnica zgloba umjetnim materijalima. Proteze mogu biti od metala, plastike ili keramike. Operacija se obavlja tako što se u tkivu naprave mali rezovi kroz koje se ubacuje implantat dugim i tankim instrumentima. Prethodno kirurg uklanja oštećene dijelove zgloba.

Kako bi se povratila funkcionalnost koljena, potrebna je visoka stručnost kirurga, ali i proteza koja potpuno odgovara posebnosti anatomije svakog pojedinog pacijenta. Na tom planu stižu stalno nova rješenja, znatno unaprijeđena korištenjem računala. Ono u medicini može biti presudno, upravo kao u slučaju segedinske inovacije u izradi proteza na koljeno.