Hvarsko kazalište u punom sjaju

Među kulturnim događajima godine u Hrvatskoj izdvaja se dugo očekivano otvaranje obnovljenog hvarskog kazališta, koje je vratilo dio starog sjaja najvećem gradu na najsunčanijem jadranskom otoku.

 

Hvarsko pučko kazalište danas je spomenik nulte kategorije. Smješteno je na prvom katu renesansne zgrade, iznad staroga Arsenala, koji je dotle služio isključivo za prihvat i popravak galija i smatrao se jednom od najznačajnijih pomorskih vojnih građevina mediteranskog kruga svoga vremena.

Kada je godine 1612. nad njim dograđen kazališni prostor, bio je to golemi doprinos društveno-kulturnom životu grada. Naime, nalog za njegovo podizanje dao je poduzetni knez Petar Semitecolo, koji je otvorio vrata toga doma scenske umjetnosti podjednako plemstvu i građanstvu. Bio je to jedan u nizu napora da pomiri njihove tadašnje stalne trzavice, a katkad i ozbiljne sukobe.

Stvorio je tako prvo javno kazalište u Europi, u čijem su se gledalištu ravnopravno nalazili svi staleži, što mu daje posebnu povijesnu vrijednost. Zato ga često zovu i “narodnim kazalištem”. Taj je naziv opravdalo dugom tradicijom rada amaterskih trupa, za čijim su se primjerom povele i skupine u drugim mjestima otoka.

Jedna od najdugovječnijih skupina djeluje ondje i danas. Najčešće izvode komade poznatog hvarskog plemića i pjesnika Petra Hektorovića.

Kazalište je dugo bilo prepušteno zubu vremena, a posebno je bilo zanemareno tijekom 20. stoljeća, potkraj kojega je napokon i zatvoreno. Prihvatiti se njegove obnove bio je veliki pothvat, koji je potrajao gotovo cijelo desetljeće. No, sad je potpuno rekonstruirano po svim zahtjevima konzervatorske struke i spremno za predstave, ali i druge događaje u podrumima Arsenala, kao što su konferencije, simpoziji, radionice…