40 godina jezera Brombach

Donjofranačka regija jezera pravi je raj za oči i mjesto za aktivan odmor. Ali, kada su ona nastajala, mnogi su se morali iseliti iz svojih domova.

 

I nakon 40 godina, živa su sjećanja na tužni dan kad su morali napustiti Mlinarsku dolinu, kako bi nastalo najveće umjetno jezero u kraju – Brombach. Sophie Ertel pamti to kao tešku nesreću koja je pogodila cijelu obitelj. Njezin je sin Andree bio malo dijete kad su spakirali sve što su mogli ponijeti iz rodne kuće. A bio je to slavni Grofovski mlin, najljepša zgrada od svih koje su završile na dnu jezera.

Fränkisches Seenland – tim romantičnim imenom danas se oglašava predio južno od Nürnberga, jedinstven krajolik oko triju umjetnih jezera koja imaju oko 150 milijuna kubičnih metara vode na površini od 12 milijuna četvornih metara. Brombach je najveće među njima i drugo po veličini akumulacijsko jezero u Njemačkoj.

Nekad je to bilo naplavno područje, gdje nikad nije bilo dovoljno djelotvornih mjera za borbu protiv rastućih voda u doba proljetnog otapanja snijega s okolnih brda i jesenskih kiša. Zato je i napravljen projekt za kanaliziranje vodotoka koji bi se slijevali ka Dunavu putem najveće lokalne rijeke Altmühl. Na taj su način postigli da se ta silna voda preusmjerava preko glavnog europskog sliva u dobro reguliran riječni sustav Rajna-Majna.

Odluka o izgradnji donesena je u srpnju 1970. na inicijativu općinskog političara Ernsta Lechnera, kojega su zbog toga prozvali “ocem franačkog jezerskog okruga”. Radovi su uglavnom dovršeni krajem 1900-ih, a cijeli je sustav umjetnih jezera svečano otvoren 20. srpnja 2000.