Western-strip je počeo u Zagrebu!?

 

Prema nekim mišljenjima, počeci stripa mogu se tražiti već u pretpovijesnim slikarijama pračovjeka otprije 36 tisuća godina, otkrivenima u poznatom arheološkom nalazištu u španjolskoj Altamiri. No, uglavnom se smatra da prava povijest stripa seže oko dvije tisuće godine unatrag i ima korijene u epskim pričama o ratniku Tigrovoj Pandži iz pretkolumbovske Amerike, čiji su podvizi oslikani na traci tkanine dugoj nekih 12 m.

Ima još “kandidata” za preteče europskog stripa, no razvoju slika u nizu ponajviše dugujemo izumu tiskarskog stroja. Narativna praksa 19. stoljeća iznjedrila je ilustrirane romane u nastavcima, a pojava višebojne rotacije donosi karikature u nedjeljnim izdanjima neki američkih listova (Sunday Comic Sections), od kojih je ostao i današnji uvriježeni internacionalni naziv za stripove “Comics”.

Ali otkuda ideja o rađanju europskog western stripa u Zagrebu? Autor knjige “Sve je počelo u Zagrebu” Tihomir Mraović to povezuje s činjenicom da je utemeljitelj stripa u Hrvatskoj, Andrija Maurović, još 1935. počeo objavljivati “priče u slikama” o kaubojima i Indijancima, ponekad nadahnute i romanima Karla Maya, a prema američkim crtačkim uzorima.