Pivo u franačkom vinogorju

Kako i zašto su se potomci franačkih vinara odmaknuli od višestoljetne vinarske tradicije i “odmetnuli” u pivare? To nam otkriva scenarist i redatelj Christian Wölfel, praćen majtoricom kamere Biance Göß, čije je krasne kadrove znalački spojio montažer Harald Ziegler. Zajedno su stvorili izvanserijski polusatni uradak.

 

Drugo premijerno monotematsko izdanje međunarodnoga magazina “Alpe-Dunav-Jadran” ovoga ljeta stiže iz radionice dokumentaraca Bavarske televizije, poznate po kvalitetnim polusatnim reportažama. U cijelosti je posvećeno pivarskoj kulturi u Donjoj Franačkoj, svakako s dobrim razlogom.

To je inače vinorodni kraj, gdje su pivovare na prvi pogled egzotična pojava. No, uz rijeke Majnu i Ronu, one imaju dugu tradiciju. Nije riječ samo o stoljetnim, manjim ili većim, tvornicama piva gdje proizvode ječmeni sok prema strogome “Zakonu o čistoći” (Reinheitsgebot), nego i o ljudima koji vole eksperimentirati.

U potrazi za pivarskim biserima novih okusa, polusatni dokumentarac vodi nas po zavičaju vina, koje se često nalazi u nadaleko poznatoj karakterističnoj trbušastoj boci u obliku spljoštenog elipsoida, zvanoj “Bocksbeutel”, u kakvoj se ponekad susreću i neke portugalske i, rjeđe, talijanske i grčke vinske sorte.

No, na ovome zanimljivom putovanju nema ni traga vinima. Tu, naprotiv, susrećemo proizvođače, tehnologe, dizajnere i gostioničare, koji nam pomažu proniknuti u tajnu dobrog piva, s posebnim osvrtom na prirodu strasti pivopija. A ima ih svih dobi, oba spola, i najrazličitijih zanimanja.

Ovu nadasve veselu filmsku priču možete pogledati u četiri nastavka, koji čine logične cjeline. Pa ako i niste ljubitelj piva, možete doznati mnogo zanimljivih detalja ne samo o njemu, već i o pokrajini, čije ugodne zakutke, ne baš prečesto na meti filmskih objektiva, vrijedi vidjeti s bilo kakvim povodom.