Koralji iz piranskog uzgoja

 

Klimatske promjene mogle bi uništiti sve koraljne grebene u nekoliko godina, kažu najnovija istraživanja u svijetu. Očekuje se da će u sljedećih dvadesetak godina nestati oko 70% postojećih koraljnih grebena, i to zbog sve toplijih oceana, kiselosti vode i onečišćenja. Stoga se sve više znanstvenika okuplja oko ideje obnove toga podmorskog dobra laboratorijskim uzgojem živih koralja.

Koralji su zalog očuvanja cjelovitog morskoga mikrosvijeta, pa su tu su zamisao prigrlili i u Morskoj biološkoj postaji Piran, čiji predstavnik prof. dr. Lovrenc Lipej objašnjava: “Ako imamo neki veliki koralj, koji ima nekih 70 cm u promjeru, potvrđeno je da u takvom okolišu može živjeti 110 vrsta različitih organizama i nekoliko tisuća jedinki tih organizama. To su goleme brojke.”

Možemo zamisliti što bi sve pokrenulo izumiranje takvoga ekosustava, jer o koraljnim grebenima izravno ili neizravno ovisi život 1,5 milijarde svjetske populacije. Zato se farme koralja čine slamskom spasa. Zanimljivo je kako su organizirane: u određene dijelove mora postavljaju se zvučnici koji ispuštaju zvuke snimljene na zdravim koraljnim grebenima, pa se tako mame ribe koje se tu hrane i uvjetuju njihov dalji rast. Prvi rezultati ohrabruju.