Lee Mingwei, darovi i rituali

 

Njegova umjetnost želi potaknuti na sudjelovanje. Riječ je o darivanju i primanju vremena, trenutka predanosti. Zato je Lee Mingwei, umjetnik rodom s Tajvana, koji živi u New Yorku i Parizu, svojoj izložbi u minhenskoj Villi Stuck dao naslov “Darovi i rituali”. On doživljava umjetnost kao nematerijalni dar, podložan promjenama. Njegove instalacije i performansi dobivaju puni smisao tek kad se publika aktivno uključi. To je u biti zajednička potraga gestama i ritualima za onime od čega su satkani snovi.

Recimo, nekoliko koraka od glazbene sobe, svaki će posjetitelj biti zamoljen da sjedne i odjednom začuti nježni glas koji pita: “Mogu li vam dati pjesmu?” Potom će sobu ispuniti glas lirskog soprana Alessie Schumacher, koja pjesmom “Du bist die Ruh” govori o miru i čežnji, užitku i boli. Tako deset školovanih opernih pjevača naizmjence svakodnevno izvode mali izbor Schubertovih pjesama u određeno vrijeme – samo jedna pjesma za samo jednu osobu.

Izložba je prebogata takvim trenucima. Susreti se događaju posvuda u 15 prikazanih projekata, koji se protežu od novog studija do povijesnih soba, pa sve do podruma povijesne zgrade: razmjena životnih priča, ispijanje čaja udvoje, pojava plesača koji metlom mijenjaju oblik hrpi zrna riže… Iznenađenja se nižu sve do polovice rujna 2021.