Obnova knjižnice Revoltella

 

Palača baruna Revoltelle, jedna od najraskošnijih u Trstu, dom je danas najvažnije Galerije moderne i suvremene umjetnosti u Furlaniji-Julijskoj krajini. I upravo je obnovljena.

 

Pasquale Revoltella bio je poduzetnik i financijer mletačkog podrijetla. Rođen 1795. u trgovačkoj obitelji, koja je napustila Veneciju najvjerojatnije zbog političkih prilika, proživio je 74 svojeg bogatog života najvećim dijelom u Trstu. Ondje je bio jedna od važnih i istaknutih figura Austrougarskog carstva i odigrao veliku ulogu u gospodarskim i političkim prilikama. Tako je stekao i titulu baruna.

Počeo se baviti poduzetništvom još u mladalačkoj dobi, ubrzo osnovao poduzeće za uvoz drva i zrna, te postao uspješan financijer. Strelovito je napredovao u karijeri. Bio je jedan od prvih dioničara grupe Assicurazioni Generali, osnovane 1831. i član upravnog odbora austrijskog Lloyda, osnovanog 1833. Posebno je bio usredotočen na otvaranje Sueskog kanala, koji je smatrao ključnim za razvoj tršćanskog gospodarstva na moru. Ali, nažalost, nije doživio njegovo otvaranje.

Također je radio kao gradski vijećnik i zamjenik burze poznat kao filantrop i ljubitelj umjetnosti, podupirao je mnoge kulturne ustanove. Ali je mislio i na sebe: sagradio je dvije rezidencije – jednu na brežuljku nazvanom Collina del Cacciatore, a jednu u srcu grada. Tu je, zajedno s golemom zbirkom umjetnina, naslijedila gradska uprava, a njezina bogata knjižnica do danas je samo rasla i postala jednim od simbola tršćanske stoljetne kulture. Pa je i red da se dobro održava i čuva za buduće naraštaje.

Oglednu šetnju počet ćemo od knjižnice, kojoj je nakon više od sto godina vraćen stari sjaj.