Forenzičari željeznog doba

Smisao slika iz brončanog doba danas se istraživačima sve više razotkriva zahvaljujući modernim znanstvenim metodama. Kako, otkriva međunarodni projekt slovenskih arheologa.

 

Uznemirujuće prizore sa brončane situle iz Vača možemo gledati poput kazališnih predstava ili čitati poput romana. Tu nastupaju prapovijesni kneževi, dvorjanici i svećenici, koji poslužuju pića u manjim posudama – situlama. Ako ovi prizori neupućenu gledatelju izgledaju donekle fiktivno, arheolozima sve više razotkrivaju razdoblje starijeg željeznog doba, nazvanog i halštatsko razdoblje.

Posljednjih godina u istraživanjima pomažu najnovije tehnologije, koje su po svemu nalik na forenzičke. Može se, primjerice, utvrditi od kojih tvari je napravljeno piće što su ga s pokojnikom polagali u grobove. Može se utvrditi kakve su obroke jeli, kakve su bile komunikacije unutar jedne zajednice i među članovima različitih skupina.

Likovi sa situla sada se čine bližima, životnijima i više istinitima. Slovenski znanstvenici u potrazi za njihovim tajnama već nekoliko godina pokrivaju široko područje od Dolenjske do Slavonije, a u projektu sudjeluju i kolege sa svih strana svijeta. Tako današnji svijet, koji zahvaljujući globalnim informacijskim vezama postaje sve manjim, postaje i sve jasnijim na razini prepoznavanja svih slojeva vlastite povijesti.