Berliozov Faust oduševio Linz

 

“Faustovo prokletstvo”, opera najčešće navođena u originalnom naslovu “La damnation de Faust”, francuskog skladatelja Hectora Berlioza – dramatična je legenda o jednoj od najpoznatijih romansiranih unutrašnjih borbi čovjeka između želje za vječnim životom i previsoke cijene vječnog prokletstva koje mu vrag nudi za to.

Libretto Almirea Gandonnièrea, u kojem je sudjelovao i sam skladatelj, nastao je prema predlošku Johanna Wolfganga von Goethea, dvadeset godina nakon objavljivanja originalnog djela. Hector Berlioz, veliki francuski simfoničar romantizma, bio je otkrio prvi francuski prijevod te univerzalne tragedije, koja ga je oduševila i nadahnula da sklada operu.

Faustova dilema jedan je od velikih mitova modernog doba, koji ne prestaje do danas, naprotiv, ostaje vrlo živ i aktualan. Ovo trosatno uprizorenje Glazbenog kazališta u austrijskom Linzu kombinira stilske elemente opere s onima iz simfonije i oratorija, a uz likove Fausta, Mefista i Margarethe, čini zbor jednako važnim protagonistom.