Bergmani iz Ruda

U doba dok je Europa još bila nepoznata zemlja, koju su istraživala plemena u potrazi za boljim uvjetima života, u samoborski su kraj stigli Sasi – rudari, preci većine današnjih stanovnika mjesta upravo i nazvanog Rude.

 

˝Upoznaj Bergmane˝ – projekt je pokrenut u jesen 2016. u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Oštrc. Riječ je o očuvanju, vrednovanju i daljem razvoju aktivnosti oko starog rudnika Sveta Barbara u Rudama.

Prilikom prvog predstavljanja projekta, organiziran je obilazak okna uz potrazi za rudarima patuljasta rasta, koji navodno nikad ne izlaze na svjetlo dana, jer su već stotinama godina zauzeti traženjem podzemnog zlata. Posljednji su put viđeni krajem 19. stoljeća, o čemu postoji i novinski zapis iz 1905. godine, kada je u Samoborskom listu objavljen članak učitelja Luje Pihlera ˝Tajanstveni hodnik u rudarskom rudniku˝.

Taj je uski hodnik pravilno isklesan u kamenoj stijeni visine oko 75 cm. Po njemu se moglo puzati samo zimi kad nije bilo otrovnih plinova, ali nitko nije došao do njegova kraja jer se naglo, pod pravim kutom, spuštao u dubinu. Bergmani su živjeli upravo u tom hodniku te iskapali zlato i druge vrijedne kovine. Opisuju ih kao niske i zdepaste, žute kože, velike brade, zmijskih očiju i odjevene u zeleno ruho.

 

Dakako, to je legenda. Ali je istina da su se u samoborski kraj davno doselili njemački rudari. O tome sve do danas svjedoče dokumenti, običaji, glazba, kuhinja…  Rudnik  je od 2015. na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a potkraj 2017. pridružuje mu se i rudarska  greblica, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.