Bavarsko svibanjsko stablo

U bavarskim selima postoji običaj da se uoči prvog svibnja  svečano podiže golemo ukrašeno drvo. Samo, ako ga netko prije ne ukrade… Pa se mora otkupiti natrag.

 

Gotovo svaka općina u okolici Münchena ima svoje svibanjsko stablo – takozvani svibanjac. I od pamtivijeka ga kiti za prvi svibnja. Ali, valja paziti da im ga ne ukradu. Jer krađe su česte. I ne kradu neki neznani vragoljani, nego dečki iz susjednih mjesta.

Nije im nikakva prepreka da je u pitanju deblo dužine oko trideset metara i težine oko 2,5 tone. Jer, kad vlasnici shvate da je nestalo, s njima će morati dugo pregovarati ne bi li im ga vratili. A otkupna valuta je pivo. I to mnogo piva… A uz njega svakako ide i neki zalogaj…

Recimo, ovom su prilikom susjedi iz Parsdorfa ukrali Weißenfeldu Maibaum dug 35 metara.

Nakon što je nemili događaj konstatiran u utorak rano ujutro, dogovor je pao da se s pregovorima krene u četvrtak navečer. Kako bilo, oni moraju završiti do 30. travnja, jer se tad tradicionalno stablo mora postaviti na za to predviđeno mjesto u svakom selu.

 

Tada se očekuje i početak gozbe uz piće dobiveno na račun otkupa. Prilika je to da prevareni i lopovi zajedno proslave prvi dan svibnja oko vraćenog svibanjca, propisno ukrašenog zelenilom te bijelim i plavim trakama. Uz pjesmu i svirku harmonike, uživat će u osvojenoj zakuski, koju će zalijevati mnogim kriglama piva sve do kasnih sati.