Park prirode Sečovlje Salina

 

Solane Sečovlje u Piranskom zaljevu žive već stoljećima. Budući da je proizvodnja soli te vrste preživjela samo još ovdje, u Parku prirode nastoje da se univerzalne vrijednosti solana priznaju i da se ovaj kulturni krajolik uvrsti na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Rasprostiru se na 750 hektara parka prirode i najsjevernije su u Sredozemnom moru. Danas se čista, bijela sol, koja je vrlo cijenjena i u svijetu, proizvodi na još samo 250 hektara. Pored bogatstva flore i faune na ovom bogatom području, solane imaju i izuzetno kulturno i socijalno-ekonomsko značenje.

 

Autorica: Maja Kirar

Snimatelji: Pavel Jurca, Gregor Šubic, Iztok Škornik

 

Krajinski park1aMala bijela čaplja, simbol Parka prirode Solane Sečovlje, ove je zime čak i nakon kiša što su  prekrile polja soli, bez teškoća mogla naći dovoljno hrane.

Na granici  s Hrvatskom na ukupno 750 hektara zaštićeno je područje, gdje se već sedamsto godina dobiva sol. Nadzorniku za zaštitu prirode, čak i na hladan i vjetrovit dan, mnogi bi pozavidjeli na njegovom radnom mjestu. Redovito nadzire događanje u najvećem zimovalištu ptica u  Sloveniji.

IZTOK ŠKORNIK, stručni suradnik za monitoring, govori: ˝Obzirom na to da se Solane Sečovlje smatraju svojevrsnim ptičjim eldoradom u vrijeme prezimljavanja, ove godine ima iznenađujuće malo  ptica, što vjerojatno treba pripisati ovom izuzetno toplom vremenu posljednjih godina.˝

Za vrijeme nekada još hladnih zima, tijekom prosinca i siječnja, u Parku prirode  prezimljavalo je i do 80 vrsta ptica, a ove ih je godine nabrojeno samo 46. IZTOK ŠKORNIK,  stručni suradnik za monitoring, napominje: ˝Imamo neke vrste, koje već neko vrijeme nismo zamijetili, no vidimo da se neke naše selice vraćaju prije nego obično.˝ Smanjivanje broja ptica zimi ne odražava opću vitalnost  cjelokupne ptičje populacije tijekom godine. Upravo suprotno!

Stručni suradnik za monitoring IZTOK ŠKORNIK objašnjava: ˝Do kraja prošle godine evidentirali smo 301 vrstu ptica na području Solana Sečovlje i to tijekom posljednjih 50 godina. Tako da broj vrsta raste, ali su vidljive oscilacije u odnosu na populaciju određenih vrsta.˝

Zadnjih se godina u parku uspješno razmnožavaju labudovi, koji ovdje prije nekoliko godina još uopće nisu bili uobičajena vrsta.

 

Krajinski park 00000004a

Iako se vremena, kada se u samo jednom danu moglo zamijetiti i više od stotinu vrsta ptica možda neće baš brzo vratiti, izuzetnog značenja Parka prirode sve su svjesniji i u piranskoj općini.

PETER BOSSMAN, gradonačelnik općine Piran, ističe: ˝Park za nas dakako znači i turizam, jer u našoj općini to je glavna djelatnost. Mi bismo željeli da Park prirode i solane dospiju na popis UNESCO-a.˝

Upis na UNESCO-ov popis kulturne i prirodne baštine u budućnosti je i dobar argument za distanciranje od masovnog turizma, a istovremeno se kod lokalnog stanovništva širi spoznaja da zaštita prirode može donijeti i  materijalne koristi.

Voditelj Parka prirode solane Sečovlje ANDREJ SOVINC ističe: ˝Prve godine od početka djelovanja ovog Parka bilo je teško, osobito zato što govorimo o Parku prirode. O Parku, u kome posebnu ulogu ima upravo preoblikovana priroda – ona što ju je čovjek preoblikovao na razuman način. Takav način je dakako  potpuno u skladu sa svim međunarodnim standardima, a osim toga svi pokazatelji pokazuju da broj vrsta i broj jedinki u ovom Parku ne opadaju, unatoč toj djelatnosti.˝

Prije dosta godina u Parku je bilo zaposleno 16, a danas već gotovo 90 ljudi. Treba li još rječitiji dokaz da se ne trebamo odlučivati između prirode i gospodarskog razvoja?  Uz nešto truda, pameti, a prije svega osjećaja  za to, što nam je doista potrebno za naše preživljavanje, možemo imati oboje.