Zračna luka München – izgubljeno i nađeno

 

Pooštrene mjere sigurnosti veliki su stres putnicima, ali i djelatnicima zračne luke u Münchenu. Osobito je stresan pregled ručne prtljage. Upaljači, lakovi za nokte, sprejevi protiv kukaca – mnogo toga više putnici ne smiju nositi, a oni to katkada ne razumiju. Neke u brzini zaboravljene stvari dospijevaju u ured Izgubljeno-nađeno. Nema ondje samo oštrih i tekućih predmeta, ima tu i kovčega, računala….

 

Autorica: Birgit Meißner

Snimatelj:  Dieter Nothhaft

 

izgubljeno nadjeno1Ured Izgubljeno-nađeno u Zračnoj luci u Münchenu pravo je carstvo zaboravljenih stvari.

A svaka nađena stvar ima svoju priču.  Sve se dokumentira: ime (ako je moguće), mjesto nalaza, vrijeme i točan opis predmeta. WERNER BÖHM, Ured Izgubljeno-nađeno u Zračnoj luci München, kaže: ˝Ako imamo ime i adresu, pišemo toj osobi, nazovemo firmu, obavijestimo tajnicu, aviokompanije, konzulat…˝

Šef Terminala 1 Kurt Niedermeier sa svojom ekipom brine da sve protječe u redu. S napuštenom prtljagom nema šale. Svaki dan po dva-tri kovčega, a 900 godišnje. Toliko ih se zametne u Zračnoj luci München. Ako se neki identificira to se automatski signalizira sigurnosni program. U akciju se uključuje pirotehnički pas Aki. A prema mjestu nalaza obavezno se sve ogradi i zaustavlja sav promet u zgradi terminala.

 

No, nađene su stvari uglavnom bezimene. Izbor kišobrana ovdje je takav kakav nije ni u nekim vrhunskim specijaliziranim prodavaonicama. Kako je vrlo stroga kontrola ručne prtljage i tu se nađe puno zanimljivih predmeta. Mnogi putnici ne znaju da se među zabranjene tekućine ubrajaju i toaletne potrepštine, ograničeno u posebnim plastičnim ambalažama.

WERNER BÖHM dodaje: ˝Primjerice, već smo imali bijele kobase, trebale su stići na zabavu u grad Marbellu u Španjolskoj, bile su u vakuumskoj ambalaži zajedno sa senfom, ostavljene u nekoj velikoj kutiji od stiropora.˝

Ali, ima i mnogo većih predmeta koje putnici pokušavaju unijeti u avion. Nađe se tu i motorna pila. Naravno, nije unešena u avion.

 

Flughafen muc fundbuero00000002aU Uredu Izgubljeno-nađeno nalazi se i prostorija za opasne ˝stvari˝. Neke vrijedne stvari koje su ovdje spremljene još nisu podignute, još se čeka da ih vlasnici preuzmu.

Trenutno se vodi 15 000 postupaka da bi se izgubljene stvari vratile ili i dalje čekale vlasnika. U izdvojenoj prostoriji pohranjeni su vrijedni predmeti: od računala do skupih kamera.

JOSEF RANKL, šef  Ureda izgubljeno-nađeno, priča: ˝Ljudi stvari ponesu u Sigurnosnu kontrolu ili u restoran, često ih potpuno smetnu s uma zbog stresnog stanja. Na žalost, po većinu tih predmeta nitko nikad ne dođe.˝ Ovdje stvari ostaju pola godine, a onda slijedi dražba.

Werner Böhm i sedam kolega pišu romane o čudnovatim nađenim predmetima.