Slovenska Ilijada za pamćenje

 

iliada1

Kazališni događaj godine u Sloveniji je velika predstava Homerove Ilijade, postavljene na najvećoj pozornici u državi. Nastala je kao koprodukcija triju velikih kuća – Cankarjevog doma, ljubljanske Drame i ljubljanskog Gradskog kazališta (Mestno gledališče).

Ključno pitanje uprizorenja Ilijade jest, dakako, što nam Homer u dvadeset i prvom stoljeću može dobro reći? O čemu možemo s njim razgovarati, koliko ga možemo razumijeti, kako da ga reprezentiramo?

Redatelj trosatne predstave Jernej Lorenci iz antike je uzeo ono što je od nje u povijesti Balkana preživjelo: narodno epsko pjesništvo, heksametar te pripovijedanje o likovima i djelima predaka. Zato je njegova Ilijada u prvom redu nalik nekakav narodni kabare, u kome se na temelju fantastične glazbe Branka Rožmana puno pjeva, pleše i kao u svim ratovima – umire.

Riječ je o kazalištu smještenom između pripovijedanja, kazališne glume i koncerta. O teatru koji se obraća gledateljstvu prije svega zvukom i teatru u kome gledatelj sam za sebe mora kreirati sliku događanja na pozornici.

Lorencijeva Ilijada je varijacija na temu da ćemo svi umrijeti, da je život samo posuđen i da ljudi, čak i ako su slični bogovima, nikada neće biti gospodari vlastite sudbine.

Predstave su na programu do kraja ožujka 2015.