Izumitelj čarobne kocke 4o godina poslije

 

Ernő Rubik jedan je od onih malobrojnih o kojima i stranci znaju da je Mađar. Nagradom Kossuth nagrađen dizajner igračaka, prije 40 godina je stvorio kocku koja je postala svjetski poznata. Od najtraženije igračke na svijetu prodano je više od 350 milijuna primjeraka. Izumitelj je stvorio kult koji se pojavljuje ne samo u svakodnevici, nego i u kulturi i umjetnosti. Danas već postoje natjecatelji koji su u stanju za 6 sekundi složiti kocku za koju njezin izumitelj tvrdi da se u 20 koraka bilo koja može složiti.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Róbert Násztor

 

Rubik

 

Čovjek koji je čitav svijet uvukao u zamku. Koja ujedno pruža užitak, očarava i živcira. Čarobna kocka Ernea Rubika navršila je 40 godina, a njezinom izumitelju je već više od sedamdeset. Ta je kocka, probivši željeznu zavjesu, napravila zaprepašćujuću karijeru.

Ideja čarobe kocke sinula je u sedamdesetim godinama u glavi graditelja.

Prema vlastitom kazivanju, igračku je stvorio kao pogodan predmet za predočavanje kretanja u prostoru. Ali kad je stvorio čarobnu kocku, spoznao je da je to jedna dobra igra – ali vjerojatno se može i odlično unovčiti. Rezultat je nadmašio sva očekivanja. Proizvod je patentiran 1977. godine, a 1980. već je svaki deseti čovjek u Mađarskoj imao Rubikovu kocku.

ERNŐ RUBIK u jednoj je emisiji iz 1981. Rekao: ˝Mnogi mi se tuže da ne mogu dobiti kocku. Zapravo ne znam zašto, vjerojatno zato što se odmah pokupuje sve što dođe u trgovine i to je uistinu dobra stvar.˝

Zbog velike potražnje se dogodilo da su jednu budimpeštansku tkaonicu u četiri dana preuredili tako da su u njoj žene umjesto tkanja sagova proizvodile Rubikove kocke.

rubik4

1980. kocka je proglašena igračkom godine u Njemačkoj, Francuskoj i Engleskoj.

Izumitelju je i danas zagonetka u čemu je tajna uspjeha kocke. Rubik misli: ˝Možda je tajna u tome što je istovremeno jednostavna, a ipak komplicirana. Estetična je, ima geometrijski i matematički sadržaj. Ima u tome veoma mnogo elemenata.

Vjerojatno je u pitanju i to što ta stvarčica toliko okupira onoga koji se njome bavi da zapravo bavljenje kockom nije daleko od stanja meditacije. Toliko isključuje vanjski svijet da bi se pratilo ono što se događa da to izaziva istovjetne geste i izraze lica u ljudima, neovisno o dobi, mjestu i svemu ostalome.˝

U Budimpešti su zadnji put prije osam godina priredili svjetsko prvensvo u slaganju kocke. Stiglo je 278 natjecatelja iz 33 zemlje.

rubik3

Sudionici su u najnemogućijim kategorijama stavili na kušnju svoju spretnost koja se ponajprije temelji na memoriranju. Primjerice, postoji i kategorija slaganja jednom rukom i slaganja na slijepo, u kojoj nakon promatranja od 15-20 sekundi zavezanih očiju treba što brže obaviti zadatak. Ali i slaganje nogom zahtijeva specijalne sposobnosti od onih koji imaju poduzetan duh.

Čarobna kocka se već pojavila i u brojnim hollywoodskim filmovima, primjerice u filmu ˝Tragom sreće˝ (The pursuit of Happyess redatelja Gabrielea Muccina) u kojem je Will Smith pokušava složiti.

Rubikova kocka je neizbrisivo postala diijelom našega svijeta. Okad se pojavila izazvala je bujicu predavanja, knjiga, klubova s tom temom. Koliko dugo će to tako biti, ne može se znati. Ali ako pogledamo u budućnost, možemo tvrditi da ova kocka zasad sigurno neće pasti u zaborav.