Nadrealizam za hrabre Meret Oppenheim

 

surrealismus2

 

Iskričavo, otkvačeno, humorno, britko – takve su ideje Meret Oppenheim za svakodnevne predmete. O tomu svjedoči izložba ˝Zcalo misli˝ (Gedankenspiegel )˝ s podnaslovom ˝Nadrealizam, uradci za hrabre iz 1940-ih˝ u Muzeju suvremene umjetnosti Passauu.

Ima nadasve moderne izloške. Neki misle da to nije za Bavarsku? Naprotiv, ravnateljica muzeja JOSEPHINE GABLER je ponosna na pothvat: ˝Smatram da je muzej postao vrlo slavan ovom višeslojnom izložbom. To čime sam naumila početi svoj rad u njemu jest stvoriti povjerenje mještana. Tako da kažu slobodno da se u to ne razumiju, ali vjeruju gospođi  Gabler. I tako to polako zaživljuje…˝

Izložbe Meret Oppenheim bile su već u Berlinu i Beču. Umjetnica je preminula 1985. Bila je životna družica svoga kolege Maxa Ernsta. Fotografirao ju je Man Ray. Poznavala je slavne nadrealiste i napokon sama postala svjetski slavna svojim krznenim uratkom u Muzeju suvremene umjetnosti u New Yorku.

Slikala je, pisala pjesme, kreirala modne predmete. Primjer je njezinih grafika ciklus ˝Leptiri˝ iz 1930-ih godina prošloga stoljeća. A ova izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Passauu do 6. travnja 2015.