Mudri Natan pohodi Volkstheater

 

Nathan Riefer1

 

U pučkome kazalištu (Volkstheater) u Münchenu do kraja ožujka 2015. prikazuje se drama Gottfrieda Ephraima Lessinga napisana prije 236 godina, koja je odjednom  aktualnija nego ikada – Mudri  Natan. Mnogi su ga Nijemci imali kao školsku lektiru, kao uzor da bi tri svjetske velike monoteističke religije mogle supostojati u miru.

Opet su nemirna vremena u Jeruzalemu,  kao i tada. U ovoj drami vlada sultan koji se ne uklapa u sliku krvoloka žednoga vlasti. Saladin razmišlja i zdvaja. Traži savjet mudroga židova Natana.

Ta velika  prosvjetiteljska drama proslavila se kao svojevrsni mirovni poticaj u rješavanju spora između kršćana, muslimana i židova.

˝Jednom davno živio na istoku čovjek koji  je imao neprocjenjiv prsten s jedne drage ruke…˝ – tako počinje parabola o prstenju kojom se Natan proslavio. Prsten vlasniku daje vrhunski ugled. No on je i izvor spora – jer odjednom postoje čak tri prstena.

Poruka je da svatko smije vjerovati svome prstenu, svojoj vjeri, no nitko ne smije htjeti da istina bude samo njegova.

Redatelj CHRISTIAN STÜCKL kaže to ovako vidi:  ˝Nema pravoga dijaloga između kršćana i židova, između židova i muslimana, muslimana i kršćana. Svi imamo svoju istinu i svatko smatra da je istina ono što proglašava njegova religija. Smatram da je Lessing mislio da će to još dugo potrajati da se doista približimo jedni drugima. Držim da se  sada još više razdvajamo.˝

Natan na kraju gubi svoju premilu kćer. Ostaje sam sa svojom umnošću, koja nažalost ne može promijeniti stvarnost. U sjajnoj interpretaciji glumca Augusta Zirnera ovaj je lik trajno aktualan upravo zato što ne objavljuje nestvarne utopije o miru.