Mađarska bez GMO sjemena

 

GMOfree2

 

Mađarska se godinama bori kako bi očuvala poljodjelstvo od GMO-a. Po mišljenju Nacionalne poljoprivredne komore, to je važno jer se samo tako mogu proizvesti zdrave namirnice i ova gospodarska grana jedino tako može ostati konkurentna.

˝Za nas gospodarstvenike veoma je važno i to da naše namirnice lišene GMO-a na bilo kojoj točki svijeta budu konkurentne. Ovaj nam status znači visoku dodanu vrijednost i nismo skloni odstupiti od toga˝, kaže Imre Hubai, potpredsjednik Nacionalne poljoprivredne komore odgovoran za razvoj ruralnih područja.

Na nekim njivama već 25 godina uzgajaju peršin i luk – biljke izrasle iz vlastitog sjemenja koje jamči dobru kvalitetu. Ondje poljoprivrednik na 7-8 hektara proizvodi samo sjemenje za sjetvu tako da u tlo ni slučajno ne može dospjeti genetički manipulirani materijal.

János Fekete, obiteljski gospodarstvenik iz mjesta Makó to potvrđuje: ˝Mi uvijek vraćamo isti materijal u zemlju, dakle ne križamo ni s čime, ne unosimo drugu vrstu tako da zemlja uvijek vraća isto.˝

Zemlje EU su u vezi s tim podijeljene. Primjerice Njemačka i Belgija imaju o tome oprečne stavove. Na karti su crveno označene one zemlje u kojima proizvode genetički modificirane biljke, a većini je njih glavni cilj da takve što prije dođu na tržište. Zelene su one zemlje članice – među njima i Mađarska – u kojima se bore protiv genetičkog modificiranja.