Avangarda za sve Vlade Marteka

 

Martek2

 

Izložba Vlade Marteka otvorena u sklopu projekta ”Čitajtegledanje – avangarda za sve” u  Tiflološkom muzeju u Zagrebu približava suvremenu umjetnost slijepima i slabovidnima.

Poznati slijepi glumac i osnivač Kazališta za slijepe i slabovidne “Novi život” bez vida je ostao s 11 godina nakon udarca u glavu na nogometu.

Ipak, uz pomoć Brajevog pisma, audio zapisa i reljefa uspio je ući u Martekov svijet. VOJIN PERIĆ komentira izložbu: “Nisam sad bio ovdje neko vrijeme,stvarno sam bio negdje tamo iza tih slika, iza tih fragmenata, u nekom svom vremenu.”

Ovaj konceptualni umjetnik i inače upozorava publiku da čita ono što je nevidljivo, ono što nam politika ne govori. O tome VLADO MARTEK kaže: “Potajno se nadam da je to jedan tihi poziv na slobodu, jedno nestereotipno razmišljanje bez predrasude, jedno ne-automatsko podrazumijevanje stvari.”

Tiflološki muzej već 35 godina priređuje taktilne izložbe, ali ova im je bila poseban izazov.

Kustosica izložbe NINA SIVEC nastoji približiti njezinu glavnu ideju: “Ono što je apstraktno trebali smo ponovo materijalizirati i na neki način pretočiti da bi bilo razumljivo za svakog prosječnog posjetitelja, a osobito za osobe oštećenog vida.”

Martek ističe da je nepopravljivi optimist i romantik. Najvažniji mu je utjecaj na mlade, od kojih neki nakon susreta s njegovim djelom možda poslušaju svoj unutarnji glas i krenu novim putem.