Povratak mornara u Splitu

 

 Split,14122011 - Opera Sismis u HNK Split. Snimio: Matko Biljak

Uz puno živih boja u splitskom narodnom kazalištu je izvedena opera “Povratak mornara” Franza fon Suppèa.  Rođeni Splićanin koji je djelovao u Beču, cijeli je život ostao blizak jugu svoje mladosti.

Redatelj LEO KATUNARIĆ kaže: „Uz veselu Supèovu glazbu zadržan je onaj socijalni moment koji postoji u libretu, a to je korumpirani političar protiv kojeg se mladi ljudi bore. Eto, na kraju 19 stoljeća imlai smo sličnu situaciju kao danas, nismo se izgleda previše maknuli. Ali na kraju dobro ipak pobjedi.«

Opera je praizvedena na Peristilu tijekom Splitskog ljeta, no ulaskom u kazalište dodani su novi elementi, poput videoprojekcije.

MARIJA BUZDOVAČIĆ komentira kako se snašla u glavnoj ulozi: «Evo sad kada su je prebacili u kuću dobila sam čas da izvodim glavnu ulogu Jele. Jako sam zadovoljna cijelom ekipom i strašno je bila dobra, pozitivna energija, divan diregent LorisVoltolini i režiser Katunarić.»

“Povratak mornara” pokušao je dočarati slojevitost života u Dalmaciji, s veselim splitskim štihom koji se osjeća u cijeloj operi.