Ferenc Hansági – prvo ime mađarske slatke tradicije

 

Mađarsko slastičarstvo, koje ima dugu tradiciju, doživljava promjene. Budućnost pripada lakšim proizvodima s manje masnoća i šećera. U institucijama koje se bave izobrazbom slastičara posvećuju pažnju trendovima. Mlade potiču da obilaze svijet, upoznaju nove recepte, tehnologije i načine rada, ali da sačuvaju vrijedne tradicije mađarskog slastičarstva.

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: László Szögi

 

slastičar3

 

Bogatim izborom domaćih slastica i finim okusima mađarski slastičari zauzimaju ugledno mjesto na europskoj hijerarhiji. Već ima pet godina od kada je UNESCO, među uzorne škole, uvrstio i Ugostiteljsku i turističku stručnu srednju školu “Ferenc Hanšagi” koja školuje buduće majstore slastičare.

HAJNALKA KOZÁK voditeljica praktične nastave, kaže: “Danas je na istoj razini s kuharskom strukom popularna i slastičarska struka. Ako gledam samo broj slastičara koji uče kod nas, u ranijim godinama nismo mogli popuniti ni jedan razred, a danas imamo gotovo čiste slastičarske razrede sa po 28-30 učenika.”

 

slastičar2

Učenica ZSANNA TERJÉK pojašnjava zašto je željela postati slastičarka: “Kao mala jako sam voljela peći, to je već nekako bilo u meni. Odlučila sam da ću se prijaviti za slastičara. “Da se u ovoj školi može mnogo naučiti svjedoči i učenica EDINA BALOGH: “Prve godine smo naučili osnove izrade tijesta, druga godina uključuje ukrašavanje, odnosno izradu raznih torti.”

Najbolji moraju na visokoj razini usvojiti svaku finesu struke, dodajući tome da se potrošački zahtjevi iz godine u godinu mijenjaju. ANNA KISPÉTER stručna nastavnica dodaje kako za rođendane svojih članova obitelji mnogi traže posebno oblikovane torte. To može biti bilo što, od nogometne lopte do ženske biste ili DJ-pulta. Nešto što slavljeniku može biti važno, što mu je hobi ili jako voli. Neki oblik povezan s tim.

 

slastičar4

Kao prošle godine završena slastičarka NIKOLETT VARGA danas radi u Segedu, kod jednog od najpoznatijih majstora slastičara Zoltana Vamoša. Budući da najradije pravi posebno oblikovane torte stvaralačka sloboda joj je, kaže Varga, bezgranična: “U školi smo imali jedno natjecanje za koje sam izradila tortu u obliku glasovira. Bila je to poprilična lekcija. Bit je bila u tome da za natjecanje bude što ljepša. Bilo je to jedno pijanističko natjecanje u spomen Ferenca Liszta, to je bila tema. Nekada sam učila i keramiku, već tada sam dobila malo temelja za oblikovanje što mogu dobro koristiti i kod torti. I sa inozemnih slastičarskih stranica znam crpiti ideje koje malo preinačim, onako kako se meni sviđa. “Slastičarstvo smatra veoma kreativnom strukom, kaže i priznaje kako bi voljela imati vlastitu design-slastičarnicu. Do tada se posvetila učenju svakojakih korisnih stvari.

Koliko je spremnost na učenje važna pojašnjava ANNA KISPÉTER, stručna nastavnica: “Veoma je važno da budemo spremni za učenje, za isprobavanje novih stvari kada ih vidimo kod drugih. Ako nam padne na pamet neka ideja da je razvijemo, preoblikujemo. Važno je da budemo spremni za sve što je novo.”