Kredarica – najstarija slovenska meteo postaja

 

Meteorološka postaja na Kredarici, neposredno pod vrhom najviše slovenske planine Triglav, jedini je visoko gorski opservatorij u Sloveniji, koji djeluje već više od 60 godina. Skijašima i planinarima, posebno onima koji odlaze na zimski uspon na Triglav, svježe su informacije s Kredarice osobito dragocjene. Za pogoršanje vremena mogu saznati dan ili dva prije. Iako su se uvjeti za rad i boravak meteorologa prilično promijenili i poboljšali, dežuranje u stanici još je uvijek izazov. I prijevoz na radno mjesto potpuno je drugačiji od uobičajenih.

 

Autor: Miro Štebe

Snimatelj: Žiga Gašperin

 

meteo1

 

Meteorološku postaju na Kredarici posjetili smo upravo kada je na postaji pod  Triglavom bila u tijeku smjena dežurne ekipe. S helikopterom slovenske vojske tada su se na Kredaricu prevozile i zalihe za rad na postaji.

JANKO REKAR, meteorološki promatrač kaže: “Ovo je zaliha za zimu, za grijanje, za agregat, za sve. Iako su gore sada vjetrenjače i solarne stanice, još je uvijek premalo energije. Pa i za zagrijavanje, nešto zimnice, hrane”.

Helikopter je morao obaviti više letova, no unatoč tome to je bilo neusporedivo brže, a prije svega lakše nego  prije dosta godina, kada su se zalihe transportirale na konjima. Meteorološka postaja djeluje u dogradnji planinarskog doma na Kredarici, na nadmorskoj visini od 2515 m. U njoj neprestano dežuraju tri posade s po dva promatrača koji se izmjenjuju, ovisno o vremenskim prilikama, na približno 10 dana. Od 2005.godine pored vremenskih promatrača iz Agencije Republike Slovenije za okoliš dežuraju i meteorološki promatrači Slovenske vojske. Posao si raspodjeljuju po parovima.

meteo2

ANDREJ REKAR, meteorološki promatrač objašnjava raspodjelu posla: “Od četiri ujutro do devet navečer svakih sat vremena idemo na promatranje. Svakih sat vremena ideš do vremenske kućice, provjeriš aparature, pojave što su tada aktualne, oblake, vidljivost i drugo.”

Podaci se obrađuju i unose u računalo te ih se internetom šalje u centralu u Ljubljanu. Podatke istovremeno prikuplja i automatska meteorološka postaja, a ljudi u dolini na   internetu i neposredno mogu vidjeti, kakve su vremenske prilike na Kredarici, jer dvije kamere cijelo vrijeme šalju sliku u dolinu.

Meteorolozi svoje poslanstvo obavljaju u vrlo zahtjevnim prilikama, jer tamo često  divljaju orkanski vjetrovi, temperature se zimi spuste i 25 i više stupnjeva ispod ništice, a napada i puno snijega. Osim toga, kako bi dobro rukovali meteorološkim uređajima, meteorolozi na Kredarici moraju  takoreći  biti majstori za sve. Potvrđuje to i  JANEZ GARTNER, meteorološki promatrač: “Svakog dana moraš kuhati, pospremiti, sve oprati i pomesti. Naprosto treba obaviti sve poslove u domaćinstvu.”

Priznaju da nemaju baš puno slobodnog vremena. Osim toga, posebno u zimsko doba dobro je poznata i usamljenost. Ponekad bi 14 dana proveli na planini ne razgovarajući ni sa kim u potpunoj samoći.

meteo3

Janko, koji je vremenski promatrač s najdužim stažem i sada se povlači u mirovinu, voli se prisjeća se početaka: “Počeci su bili potpuno drugačiji nego što je to danas. Na Kredaricu se išlo pješice, sa skijama. Zime su bile puno oštrije, bilo je više snijega, a i ekipa je bila puno manja, tako da je trebalo na Kredarici preživjeti više vremena.”

I uvjeti boravka na postaji nekada su bili neusporedivo lošiji. Promatrači su sada bolje povezani s dolinom, a sada na Kredaricu i zimi dolazi više planinara. Imaju više znanja o kretanju po planinama zimi i bolju opremu, a u okolici osim Triglava ima i više zanimljivih ciljeva. No zbog svoje izuzetnosti Kredarica na poseban način naprosto osvaja posjetitelje. U prvom razdoblju promatrači nisu dugo ostajali raditi na Kredarici, a sada su se svim srcem predali radu na postaji i s veseljem idu dežurati iznad, kako sami kažu, “darmara” u dolini.