Miroslav Kraljević, Retrospektiva

 

Kraljević

 

Nakon više od pola stoljeća pred hrvatskom je kulturnom javnosti do sada najveća retrospektiva djela Miroslava Kraljevića. I sto godina nakon njegove smrti, u zagrebačkoj Modernoj galeriji potpuno je jasno zašto je Kraljevićevo ime zauzelo mitsko mjesto u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Malo je slikara koji su tako intuitivno osjetili dolazak novoga doba. Malo ih je koji su tako snažno djelovali i desetljećima nakon smrti.

Dr. sc. ZVONKO MAKOVIĆ, voditelj autorskog tima to i potvrđuje:  “Nijedan drugi slikar, prije njega pa ni poslije njega, nije tako intenzivno živio svaki trenutak, nije tako mnogo unio sebe u taj trenutak, a to je ono na čemu je danas zasnovana najsuvremnija umjetnost”.

Tematski i kronološki, izložba prati njegovih 28 životnih godina – od djetinjstva, do dvije pariške, hedonističke godine, i antologijskih djela, ishodišta hrvatske moderne. Neka su poznata, ali izložena prvi put, poput “Predsmrtnog portreta”, neka novoatribuirana.

BISERKA RAUTER PLANČIĆ, ravnateljica Moderne galerije, koautorica izložbe, dodaje:  “Ima dakako i nekoliko slika koje su posve nepoznate bile do sada, a zahvaljujući radu struke s dostatnom pouzdanošću možemo atribuirati Kraljeviću. To je jedno ulje “Glava starca”, to je “Djevojka u naslonjaču”, također ulje i ima još”.

Ova je izložba kao otvorena knjiga i zove na novo čitane svake slike. U travnju izložba se seli u Ca Pesaro, venecijanski Muzej moderne umjetnosti, u kojem do sada nije izlagao nijedan hrvatski slikar.