Gen – uzročnik infarkta

 

srce1 

Agnes Büttmann ima visok rizik za infarkt. To povrđuje i Prof. HERIBERT SCHUNKERT, iz Njemačkog centar za srce u Münchenu: “Agnes potječe iz obitelji koja ima visok rizik za infarkt.”

U obitelj koja ima visok rizik za infarkt, od petero djece, od srca ih je umrlo sedmero. Otac, stric… Uvijek isti uzrok smrti – srčani infarkt.

AGNES BÜTTMANN je nakon svojega infarkta htjela sve temeljitije istražiti: “Svugdje oko mene infarkt, kad-tad će i mene strefiti, nema mi spasa.” Prije šesnaest je godina nagovorila cijelu obitelj da se redovito kontrolira. Uspoređena je i obiteljska genska kombinacija.

S genskom kombinacijom 40 tisuća pacijenata širom svijeta koji imaju visok rizik za infarkt. A tada – neočekivano otkriće. O njemu govori Prof. Heribert Schunkert: “Tada smo prvi put našli dvije mutacije u raznim bjelančevinama koje su u vrlo važnoj staničnoj funkciji. Ako su obje neuravnotežene, u tim je obiteljima infarkt – gotovo nezaobilazan.”

Potvrdila se pretpostavka cijele obitelji Agnes Büttmann – da i ona ima visok rizik za infarkt. Ne smije pušiti, mora izbjegavati kolesterol i nadati se napretku znanosti.