“Sestre” – film o trgovini ljudima

 

“Sestre” – naslov je filma o ženama žrtvama trgovine ljudima u Srbiji redatelja Vladimira Paskaljevića. Hrvatska premijera održana je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, uz potporu Vladinog Ureda za ljudska prava, s ciljem podizanja javne svijesti o traffickingu.

Dokumentaristički pristup i scenarij temelje se na stvarnoj sudbini dviju sestara i rezultat su 6-mjesečnog istaživanja. Zbog zaštite žrtava promijenjena su imena, mjesto i pojedinosti radnje.  

Glumica ANA MANDIĆ objašnjava: “Dešava se, i to je najčešće, da devojke mlade odlaze negdje ‘preko’ da zarade brz novac, a to je zapravo ‘caka’ da ih uzmu, vode i zlostavljaju.”

Film je snimljen u produkciji Monte Royal Pictures, uz donaciju Međunarodne organizacije za migracije – IOM. Jedan je od pobjednika natječaja Europske Unije  ‘Podrška medijima u ovlasti europskih integracija’.

BOJANA MALJEVIĆ, producentica filma, kaže : “Kampanji filmskoj priključili smo kampanju Plavo srce – to je ovo koje ja nosim – u borbi protiv trgovine ljudima i predstavlja sva ta tužna srca u ropskom odnosu.”

Najgrublje kršenje ljudskih prava – zločin koji ljude pretvara u robu, jedan je od velikih problema tranzicijskih zemalja. Godišnje  u svijetu crna brojke doseže i do 4 milijuna žrtava. U Hrvatskoj ih je u posljednjem desetljeću zabilježeno 105.

Glavni glumac LJUBOMIR BANDOVIĆ govori: “Kada vam netko kaže: sad je prošao pokraj tebe čovjek koji je ležao zbog toga, postaje svakodnevna stvar koju osvijestite i koju primjećujete oko sebe. Jedan zatvoreni kriminalac nije kraj priče.”