Idemo u Inntal Carla Spitzwega

 

 

 

Inntal1

 

Kad pomisli na münchenskoga slikara Carla Spitzwega, običan Nijemac odmah se sjeti slika kao što su “Bijedni poeta” ili “Knjiški crv” – to su siromašni dragi čudaci, svakovnevica građanskoga miljea u doba Biedermeiera.

No malo tko zna da je on obožavao putovati, kao toliki slikari u 19. stoljeća. A najbliži je cilj Münchenu bio Inntal… Sada Gradska Galerija u Rosenheimu poziva izložbom da krenemo slikarovim tragom.

Promjenjiva svjetlost, nedirnuta priroda… To su slikari 19. stoljeća uporno tražili  u gornjebavarskome Inntalu.  Stalni je gost grada uz Carla Spitzwega bio i pejzažist Eduard Schleich.

Kustosica izložbe EVA ELISABETH GAWLIK kaže: ˝Njih su dvojica često skupa putovali. Spitzwega je silno inspirirao Eduard Schleich jer je Eduard Schleich bio doista vrhunski slikar.˝

Osobito ih je privlačilo područje oko Brannenburga gdje je još bilo šumovitih obronaka i visokih starih stabala. A otamo je neprekidno pucao pogled na rijeku Inn…

Isplatilo se slikati te slikovite pašnjake.

Uz golem štafelaj i klupčicu, slikari su tu provodili cijelo ljeto.Boje su sami stvarali, upoznaje nas kustosica GAWLIK: ˝Navečer su se sastajali u gostionicama. Ondje su i noćili po vrlo povoljnim cijenama! Imamo dokaze da su često slavili. Obilno se točio punč…˝ A vjerojatno i desertno tirolsko vino, poput onoga koje nudi gostionica “Kod tkalca“ u Oberaudorfu. U Knjigu gostiju upisalo se više od tri stotine slikara. Tu se u rujnu 1848. upisao i mlađi brat Carla Spitzwega Eduard, sa ženom i troje djece.

Slikari su u Brannenburgu, u krčmi koja se tada još zvala “Niggl”, utemeljili prvu likovnu koloniju u Inntalu.

Urbanist is Brannenburga WERNER SSHMIDT podsjeća: ˝Dakako, nisu svi bili pri novcu. Slikarstvo nije bilo unosno. Oni koji nisu mogli platiti, njih bi krčmar oderao.˝ Zato je tako puno slika ostalo u gostionici. Slikari su imali vlastitu sobicu. A kuhinja im je jamčila slasne obroke.

Ljeti su im jedna od omiljenih poslastica bile palačinke s borovnicama, znade povjesničarka umjetnosti ELISABETH RECHENAUER: ˝Znamo da su slikari rado išli u susjedna sela, Flintsbach i Kiefersfelden, na predstave pučkoga kazališta. Onda su to  glumili u gostionici, a dakako, i uveličavali.”

Gradska galerija u Rosenhei u sada predstavlja još neviđena djela Carla Spitzwega i drugih, kao dokaze koliko su ljepote tih krajolika nadahnjivale slikare 19. stoljeća u Inntalu. Izložba “U Inntal” otvorena je do 8. Ožujka 2015.