Defibrilator spašava srce

 

Defibrilator2

 

Zdravo srce ima osamdesetak otkucaja u minuti. A što ako stane? Ako ˝pumpica˝ otkaže?

Defibrilator može pomoći spasiti živote – ako najkasnije u toku od 5 minuta dobije prvi elektrošok koji će našem srcu vratiti ritam. Georg Geier iz Osterhofena u Njemačkoj razvio je mobilnu aplikaciju Mydefibri, koja bolesnika u nevolji vodi izravno ka najbližem automatskom defibrilatoru. Sad ih je na cijelom gradskom području četiri.

˝Nije mnogo˝, kaže GEORG GEIER, ˝jer djeluju u radijusu od 800 metara. Dosad smo ih proizveli 900, ali ni izdaleka nismo ostvarili cilj. Ja ih želim sve u funkciji. Apeliram na svakoga tko ih negdje vidi da mi javi na internetsku stranicu mydefibri.com.˝

Širom Njemačke radi ih redovito gotovo 170, a nedavno je stavljeno u funkciju još 59. Minhenski U-Bahn jedina je javna podzemna željeznica na svijetu koja jamči dovljno ovih uređaja – ima ih 109.

Georg Geier je u usavršavanje sustava uložio 8 mjeseci rada. I postigao iznimnu jednostavnost rukovanja. Svatko se može poslužiti defibrilatorom – uređaj nam objašnjava što treba učiniti. Defibrilatciju prekine tek kad osjeti otkucaje pacijentova srca.