U Iloku ledena berba koja obećava

 

ledenaberba2

 

Od jutra Iločki vinogradari beru smrznuto grožđe. Temperatura od minus 13 Celzijevih stupnjeva ne zaustavlja ih u naumu da ekskluzivnom ledenom berbom okrune godinu.

Berač Perica Tot ne krije radost: ˝Nakon godinu dana truda, rada, zadovoljstvo mi je dočekati ovu ledenu berbu na -13 gdje je meni oko srca toplo.˝ Uz njega je Bernardica Vranković koja se pridružuje veselju za koje se ne pruža prilika bilo kad: ˝Hladno jeste, ali dobro smo se obukli. Imamo debele čarape, hlače, kapu, jaknu, rukavice i tako izdržat ćemo da završimo, pa idemo grijat se.”

MLADEN PAPAK iz obiteljske vinarije ˝Vina Papak˝ objašnjava: ˝Posebno je važno za ovu berbu to što se ne stiču svake godine vremenski uvjeti za nju, dakle nemamo svake godine ovakve temperature, ovako niske temperature.˝ Urod propada ako nije tri dana zaredom temperatura ispod minus sedam stupnjeva. Za punjenje boce od četvrt litra potrebno je čak 40 kilograma grožđa. Stoga ne čudi visoka cijena ledenih vina, nastavlja MLADEN: ˝Vinari koji se bave ovakvom vrstom proizvodnje vina ili ovakvim berbama naprosto govore o nekakvom ugledu i rejtingu same vinarije. I to je razlog zašto se uopće rade ovakva vina.˝

Optimalna zrelost u bocama dostiže se za 3 do 5 godina, a za najmanju butelju nekad treba izdvojiti više od sto eura. Ali ledena vina imaju i dug vijek trajanja – mogu se čuvati više od 20 godina.