Majstor Dominik i suvremeni barok

 

dominikus3a
U srcu gradića Landsberga, stiješnjena između kuća, smjestila se skromna crkvica Svetog Ivana. Moramo ući u nju i dobro se zagledati kako bismo vidjeli što je ovdje zapravo stvorio jedan od najistaknutijih njemačkih baroknih majstora.

Zvao se Dominik Zimmermann (što znači Tesar Dominik), a dugo je živio i radio u Landsbergu.

Nedavno se pet mjesnih umjetnika pozabavilo životom i djelom ovoga majstora, u izložbi naslovljenoj ˝Dominikus Zimmermann – zu Leben und Werk˝.

Ima tu izrazito zanimljivih izložaka. Primjerice, ˝barok u stiropornoj disaljki˝ nastoji bti isto što i pravi barok –više privid nego zbilja. Zapravo, ni crkva Sv. Ivana nije drugačija. Nekoć je raskošni barok morao uvjeriti vjernike da je katoličanstvo bolja vjera.

Budući da nas reklame danas žele uvjeriti u svašta, jedna se pokaznica – ili monstrancija sastoji samo od plakata, bez Tijela Kristova.

Umjetnik NICO KIESE, neposredno problematizira središnje djelo: ˝Postavlja se pitanje što je ono tamo, u sredini. Smatram da je to neka prijelazna zona, gdje samo sjedimo i čekamo da se nešto dogodi… A ništa se ne događa.˝

Napokon, to je sretan susret suvremene umjetnosti s barokom. A može se doživjeti do kraja siječnja 2017. u novom Gradskome muzeju u Landsbergu na Lechu.