Restauratori iz Ludbrega, spas hrvatske baštine

 

restauratori

 

Dijelovi oltara iz crkve u Logorištu kraj Karlovca iz 17-tog stoljeća, posljednje su stručno obnovljene dragocjenosti u ludbreškom Restauratorskom centru. U rukama restauratora sada su dijelovi ludbreške 18-to stoljetne propovjedaonice – rad križevačkog majstora Stjepana Severina.

Davor Bešvir, viši restaurator tehničar kaže: “Bitni su oni momenti kad vi volite taj posao. Ponekad je malo dosadan, ali puno puta je jako zanimljiv i na kraju – kad su rezultati vidljivi, kad je umjetnina restaurirana, onda ste najzadovoljniji.”

Od jedne radionice, tijekom desetljeća cijeli je dvorac Batthyany postao suvremeno opremljen centar s depoima, predavaonicom i dormitorijem za studente i predavače.

Venija Bobnjarić Vučković, voditeljica Restauratorskog centra Ludbreg dodaje: “Mogu reći da je kroz ruke restauratora prošlo umjetnina iz 80.tak lokaliteta što s ratom ugroženih područja, kao i s područja kontinentalne Hrvatske.”

Deseci novoškolovanih restauratora, i u inozemstvu, i u  Hrvatskoj, ovdje imaju idealne uviete za praksu. Zahvaljujući i donacijama iz Bavarske.

prof. Erwin Emmerling s katedre za restauraciju Tehničkog sveučilišta Muenchen govori o suradnji: “Povremena pomoć razvila se u stručnu suradnju naših instituta, sveučilišta. Ne samo u Ludbregu, nego i u Zagrebu, gradovima na obali. Ali istinsko srce zajedničkog rada ovdje je u Ludbregu, zbog toga dolazim ovamo vrlo rado i često.”

Mnogo će još dokaza kulturnog i povijesnog identiteta Hrvatske proći kroz dvorac Batthyany. Poput lijepog kipa svete Ane iz varaždinske Franjevačke crkve, čiju će ljepotu vratiti u idealnim uvjetima  ludbreškog centra.