Miran Tepeš – skijaški skakač krotitelj valova

 

Mirana Tepeša poznajemo kao vrhunskog skijaša skakača, koji je sedam puta zauzeo drugo mjesto na natjecanjima za svjetski pokal i osvojio srebrnu medalju u ekipnom natjecanju na olimpijskim igrama u Calgaryju 1988.godine. Studij geografije, poznavanje meteorologije i bogata sportska iskustva određivala su njegov životni put. Danas je pomoćnik direktora za skijaške skokove pri međunarodnom skijaškom savezu. Slobodno vrijeme provodi na jedrilici.

Na krstarenju po sjevernom Atlantiku pridružio mu se režiser Televizije Slovenija Mile Vilar i kamerom snimio njihovo trotjedno putovanje isprepleteno izuzetnim doživljajima, pa i opasnostima.

 

Autor / Snimatelj:  Mile Vilar

 

MIRANTEPEŠ3

 

Isplovljavamo iz Isafjordura, najvećeg mjesta zapadnih islandskih fjordova. Cilj je pristajanje na Grenlandu i prelazak sjevernog Atlantika sve do Španjolske. Za ekspediciju od dvadeset i pet dana tu su zalihe hrane i goriva. Miran je sa svojom Skokicom već dva puta etapno objedrio svijet. Nije zaobišao ni Rt Horn, koji među jedriličarima pobuđuje strahopoštovanje.

O ljubavi prema jedrenju Miran Tepeš kaže: “Još od malih nogu odlazio sam s roditeljima na more. Uvijek sam gledao jedrilice na horizontu, kako su prolazile pored nas. Prvi novac što sam ga zaradio na skokovima potrošen je za jedrilicu. Od tada dalje sva smo ljeta preživljavali na barci.”

Iskustva i putopisi o jedrenju pomogli su mu da sam opremi 12 metara dugu  Skokicu. Ojačana je kako bi izdržala uzburkano more. Osim oceanske palubne opreme, ima dodatne rezervoare za vodu i gorivo.

Jedan od životnih ciljeva bio mi je jedrenje oko svijeta, kaže Miran i dodaje: »Planirali smo ga postepeno: najprije po Sredozemlju, zatim smo išli pogledati Kanarske otoke, otisnuli se preko Atlantika i kada je sve bilo u redu, nastavili smo put.”

MIRAN TEPEŠ2

 

Treći dan. Prve ledene planine. Vremenski model najavljuje snažan sjeverozapadni vjetar. Miran predlaže pristajanje u Tasilaqu, skloniti se od najgorega. Mjestašce je okovano ledom, ali postoji mogućnost pristajanja. Slalom među ledenim pločama. Udarci neugodno tresu plastičnu barku. Skokica nije ledolomac. Temperatura je znatno ispod ništice. Sva sreća da je kokpit pokriven.

Pojavljuje se kit….. Doprinosi boljem raspoloženju. Miran se veseli poput malog djeteta: “Kraj svijeta, kraj mora. Da li da odemo sasvim do ruba ili da se okrenemo? Baš puno dalje ići vjerojatno nema smisla s ovom barkom, zar ne? Da li je tamo kraj? Do kraja je još pedeset metara.”

Na Grenlandu nećemo zabosti slovensku zastavu. Samo tri nautičke milje dijeli nas od kopna. Nismo našli prolaz. Natrag, prema Europi. Svaka tri sata smjenjujemo se na straži. Bdijenje je manje neugodno od prevrtanja po kabini zbog velikih valova. San u mirnoj luci, kaže Miran,  zlata vrijedi:  “Za svako putovanje moraš se dobro pripremiti i uz pripremu spada i tjelesna priprema. Ako si tjelesno dobro pripremljen, sposoban si i preživjeti više dana na uzburkanom moru, gdje cijelo vrijeme loviš ravnotežu. Lakše podnosiš samoću nego ako na barku dođeš nepripremljen i onda te svaka stvar ubrzo počne smetati.”

MIRANTEPEŠ1

 

Uz sve snažniji sjevernjak plovidba se nastavlja prema vulkanskom otočju Vestmannayjar. Od pet do sedam metara visoki valovi na početku se čine prijetećima, no s vremenom postaju uobičajeni. Pridružuju se i razigrani kitovi piloti. Tko će biti brži?

Čovjek zaboravi da je usred Atlantika, gdje priroda ne oprašta, kaže Miran i dodaje: “Moraš proširiti svoje znanje vezano uz meteorologiju i navigacijske karte. Pogledaš, što se događalo drugima, kako bi bio spreman na slične stvari. Ako ništa drugo, moraš  znati popraviti poneku stvar na motoru, na jarbolu i moraš znati sam sašiti jedra – jer ti na moru, kada si više tisuća milja udaljen od kopna, nitko ne može pomoći. Što si spremniji, manje je opasno. Divljanje vremena ne možeš spriječiti, a puno puta je nemoguće izbjeći nevrijeme, i tada se treba spašavati.”

U društvu delfina, plovili smo do Irske i kroz Biskaj do Španjolske. Mile Vilar kaže kako ga veseli što ga je na palubu primio iskusni jedriličar, koji u jednoj od svojih knjiga kaže kako na putovanjima ne traži samoga sebe, jer se nije izgubio. Kako i sam kaže, Miran želi itraživati vijet, upoznavati nove krajeve. To su stvari koje ga vesele.

Miran i Mile su za 23 dana preplovili 2860 nautičkih milja. Njihov brodski dnevnik možete pročitati i na internetu:  http://tepes.info/jadranje.html.

Miran je sada već u intenzivnim pripremama za novu sezonu skijaških skokova, a Skokica će prezimiti u jednoj od marina na Kanarskim otocima.