Zbor HRTa u Beču

 

BeckiKoncert1

 

Beč je cijeli  ovaj mjesec u znaku hrvatske kulture. Devetu godinu zaredom u austrijskoj se metropoli održao Festival hrvatske glazbe.

Umjetnički voditelj Festivala DAVOR MERKAŠ daje kratki pregled gostovanja: “Bilo je puno koncerata  koji su bili vrlo dobro posjećeni. Predstavili smo puno hrvatskih interpreta, puno hrvatskih skladatelja, jedan veliki raspon hrvatske glazbe.”

Brojnim hrvatskim umjetnicima pridružio se ove godine prvi put i Zbor Hrvatske radiotelevizije s reprezentativnim  prigodnim blagdanskim programom. Šef-dirigent Zbora HRT-a TONČI BILIĆ kaže: “To je još jedan internacionalni koncert s jedne strane, a s druge strane uvijek je u Beču užitak nastupat . Ovdje smo u ovoj prekrasnoj crkvi u samom središtu Beča.”

Festival hrvatske glazbe zajednički je hrvatsko-austrijski projekt koji je u proteklih 8 godina postao sastavni dio bečke koncertne ponude. ZDENKA WEBER, savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH ističe: “Puno to znači Hrvatima u Beču koji dobivaju jedan doista kvalitetan program, a osim toga znači puno i za bečku publiku, jer se koncerti održavaju na raznim važnim mjestima.”

Ovogodišnji deveti Festival hrvatske glazbe u Beču održan je od 5. do 11. prosinca, a 13 koncerata bečkoj je publici pružilo priliku da upozna bogato hrvatsko glazbeno nasljeđe i suvremena ostvarenja. Lijepa zamisao Davora Merkaša svojom je jedinstvenošću postala tradicija.