Vitez, dama, zmaj

 

vitez (3)

 

Ako bismo razdoblje srednjeg vijeka pokušali sažeti u samo jednom liku, to bi gotovo sigurno bio vitez u teškom oklopu. Pripadao je vojničkoj eliti, koja se od 11. stoljeća oblikovala uz više plemstvo. U zamjenu za vojnički poziv od gospodara je dobio zemlju u feudalni posjed.

Posebni mu je kodeks diktirao vrednote – osobito hrabrost, čast, kao i služenje Bogu i dami. Baština srednjovjekovnih ratnika danas je pred očima ljubljanske publike.

Autor izložbe u Narodnom muzeju Slovenije TOMAŽ NABERGOJ predtavlja svoj koncept: “Izložba različitim pričama pokušava pokazati da su viteštvo i plemstvo u Sloveniji imali ravnopravnu ulogu i u svim europskim zbivanjima, od ratova i križarskih pohoda, do hodočašća i turnira.”

Najuspješnija predstavnica te elite bila je znamenita dinastija grofova celjskih. Uz karakteristične i najprepoznatljivije predmete – od mača i oklopa do povelje s pečatom i nadgrobnim kamenom – osim klasičnog viteštva u visokom srednjem vijeku prikazan je i novi vijek s razdobljem historizma i romantičnih predodžba te današnja popularna kultura.

Izložba pod naslovom “Vitez, dama i zmaj – baština srednjovjekovnih ratnika” u Narodnom muzeju Slovenije moći će se razgledati do 9. veljače 2014.