Krasopisne čestitke

 

Kalligrafie1

 

Tko posjeduje krasopis, divne će božićne riječi pretvoriti u prave krasotice – u božićne čestitke ispisane krasopisom! Gospođe koje odavno posjeduju to umijeće – krasopis ili kaligrafiju – u Bavarskoj su poznate kao umjetnice iz gornje Falačke. Izdale su kuharicu svojih najdražih recepta, sve krasopisom… A dugo im je trebalo za tu divot-kuharicu, punih pet godina umjetničkoga rada. Cjeloživotna je to vježba i učenje.

Početnik ne piše odmah finim perima ni vrhunskim priborom. Za oblikovanje krasopisa, presudan je alat! Nevičan pisar ne smije se naglo okušati bilo u gotici ili kurzivu. Za prvu je božićnu čestitku idealno tzv. uncijalno pismo iz 5. stoljeća.

Jedna od umjetnica kaže: “Taj rukopis ima svoj karakter! Vrlo je mekan, zaobljen, a izdašan, to  jest isti oblik u više slova. Primjerice slovo C i E. Srodna su, a i slovo O. Ne mislimo toliko na pojedina slova – koliko na oblike tih slova!”

Ako prva božićna čestitka i nije savršena, svatko tko je uporan može svladati krasopis ili kaligrafiju, a slova će kad-tad doći i tako će nastati vaši izvorni, prelijepi darovi – ispisani krasopisom.