Hrvatske rimske jaslice

 

JasliceExpo2

 

Tradicionalno su se u vrijeme Došašća u mnogim obiteljima u Hrvatskoj pripremale božićne jaslice koje su uz okićeno drvce neizostavan dio blagdanske dekoracije. Slama i komušina, glina, vuna, žica, školjke, drvo, kamen, papir, šećer i sol – sve su to materijali od kojih se mogu napraviti božićne jaslice.

Keramičarka VERICA KOVAČ oduševljena je: “Ne možete vjerovati da su se ljudi sjetili od toga raditi, lijepo je vidjeti, ali  mislim da ne zaostajemo za nikim.”

Bogatstvo izričaja akademskih umjetnika, ali i višestoljetnoga pučkog stvaralaštva uspješno  predstavljamo i na najpoznatijoj međunarodnoj jasličkoj smotri koja se od 1996. održava u rimskoj bazilici Santa Maria dell Popolo.

Kustos Etnografskog muzeja JOSIP BARLEK uvijek zna naći pravi emotivni odraz narodnog blaga: “Jaslice žive u našim srcima, žive u našem duhu, duhu naroda i mogli bismo reći od ovih nepoznatih majstora na selu pa do akademskih kipara oni svi imaju taj jedan duh, taj duh kad se izrazi on je veličanstven.”

“Impresionirana ljepotom školjke, imala sam osjećaj kao da na neki drugačiji način vidim taj svijet”, kaže umjetnica IVA BAĆAK.

A Marija Nimčević za svoj je svijet od slame lani u Rimu dobila posebno priznanje. Ove godine stigao je i poziv da napravi hrvatske jaslice za bečku katedralu. Sedamdesetak najljepših jaslica kojima se Hrvatska u posljednjih 17 godina predstavljala u Rimu i osvajala mnoga priznanja u zagrebačkom Etnografskom muzeju može se razgledati od svetoga Nikole pa do Svijećnice, 5.12.2013. – 2.2.2014.