Bavarska tajga, carstvo ugrožene vrste tetrijeba

 

Pravi su ljepotani među životinjama i ukras bavarskih nošnja i plesova. Tetrijebovi  su rijetka divljač Bavarskih Alpa. Vrhunac je njihova životnog ciklusa – parenje. Pod osobitim se uvjetima smiju loviti tetrijebi ruševci. U cijeloj su Europi zaštićeni kao ugrožena vrstu, samo ne i u Austriji. Bili smo s obje strane granice, u Bavarskoj i u Tirolu…

 

Autor: Georg Bayerle

Snimatelj: Martin Rösner

 

tertijeb3

 

Zanosno gorsko jutro… Najavljuje ga grgoljavo glasanje… A biolog Albin Zeitler iz Allgäua s lovcem je u gorju Chiemgau. Govori mu: “Osobitosti udvaranja? Kao kod drugih ptica, tko se glasa najdulje, najsnažnije i najglasnije, taj je najbolji mužjak… A najtraženija je intenzivna modra boja, to ženka hoće!”

Nositelj oplodnje mahom je i najtrofejniji mužjak, a prekomjerni je lov težak problem za održanje cijele vrste. Računaju da ih u Bavarskoj ima oko  tisuću. 

Doživljaj netaknute prirode možemo zahvaliti zaštiti okoliša, ali i lovcima-lugarima koji su čuvari rijetkih životinja. Alpski je savez turistima odredio da poštede životinje.

Reit im Winkel je carstvo tetrijebova. Na gori iznad njega postoji jedan prostor kao iz bajke. Planinarski je savez za uspon od Doma Hindenburg  na Eggenalm tijekom zimskih mjeseci odredio osobit put kako bi tetrijebi imali što više mira. A planinari to uglavnom poštuju.

tetrijeb4

Nešto dalje u ovoj bavarskoj tajgi nema promjene, a životni se prostor nastavlja i dalje. Životinje se kreću područjem opasnom za život. Prijeđemo granicu i vidimo prepariranog tetrijeba. Ovdje su tri dana prije našeg dolaska ustrijelili jednog mužjaka. Tirolska tradicija: ustrijeljen na vrhuncu parenja. A zaštićeni su diljem Europe.

Ministar okoliša Bavarske HANS SCHLECHTER kaže: “Austrijanci misle da životinje ne moraju štititi tijekom cijele godine. Da, u nekim je područjima čak moguć lov. No shizoidno je kad im kažemo ‘Ne smiješ ući. Nažalost, s ove se strane smije pucati.’ To im je neshvatljivo!”

Evo nas usred Tirola, u blizini Kufsteina. Prate nas nadlugar i Anton Larcher, predstavnik  16.000 tirolskih lovaca. Pripremili su osobitu “foru”: stari tetrijeb Adi neprirodno se ponaša u doba parenja, u hormonskoj opijenosti ide ljudima umjesto da se od njih skrije.

Ludi  tetrijeb Adi uživa u luđačkoj slobodi, i lovci su ga poštedjeli. Za odstrjel je određeno 165 tetrijebova gluhana i 673 tetrijeba ruševca. Tirol je posebnim postupkom postigao izuzeće od Europskih smjernica o zaštiti ptičjega fonda. Unatoč delikatnoj situaciji, ovdašnji nadlugar ANTON LARCHER smatra da tirolski izuzetak nije štetan: “Uoči pristupa EU-u mi smo u članak 2.  uvrstili lov na tetrijebovke, i to selektivan, u malim razmjerima i uz smjernice o pticama koje su pod strogim nadzorom.”

tetrijeb2

A bavarski ministar okoliša odvraća: “To se mora srediti na europskoj razini, što bi me silno razveselilo…  Mi sa svoje strane poduzimamo sve, ali nemamo utjecaja. Tetrijebovima savjetujem: ‘Ostanite u Bavarskoj!’ Nema im druge, bar zasad.”

Zaštita u pograničnim područjima europski  je znak dobrosusjedskih odnosa između Tirola i Bavarske… No, već odavno kasni, morala je prije zaživjeti!