Velike zvijeri u Centru Dina

 

Od pradavnih vremena ljudi na području sjevernih Dinarida dijele životni prostor s velikim zvijerima. To je zalog prirodne baštine koji vrijedi sačuvati, njegovati, pa i pokazati. Ta je misao vodila partnere slovensko-hrvatskih programa INTERREG i LIFE za podizanje svijesti o velikim zvijerima: risu, vuku i medvjedu.

Zajedno su uložili stručnost i entuzijazam u projekt “Carnivora Dinarica”, koji je obuhvatio prostore međunarodne mreže Natura 2000: Javorniki-Snežnik i Notranjski trikotnik u Sloveniji, te Gorski kotar i sjevernu Liku u Hrvatskoj. U sklopu toga projekta, a u suradnju s Biotehničkim fakultetom Sveučilišta u Ljubljani i Zavodom za šume Slovenije, općina Pivka uredila je u Krpanovu domu Centar Dina o velikim zvijerima.

U tome ugodnom i modernom ambijentu posjetitelji mogu upoznati karakteristike velikih zvijeri i izazove suživota s njima uz pomoć suvremenih multimedijskih sredstava, koja jamče interaktivnost. Naime, posjetitelj sam odabire teme, sudjeluje u kvizovima, s tabletom u ruci traga za zvijerima, nalazi njihova staništa i saznaje podatke o njima.