Istraživački satelit iz Graza

 

Znanstvenici istraživačkog centra Joanneum u Grazu razvili su mali satelit, nazvan CubeSat, koji je prvi u svijetu emitirao pokusne signale iz svemira u frekvencijskom pojasu od 75 GHz. To je posebno važno jer su zahtjevi za kapacitetom elektronskih prijenosnika podataka danas sve veći i širom svijeta se provode istraživanja o novim putevima digitalne komunikacije.

Naime, broj raspoloživih zajedničkih frekvencija je na izmaku, pa se zato testiraju nove frekvencije, poput 75 i 37,5 GHz, kako kaže komunikacijski inženjer Michael Schmidt iz odjela za svemirsku tehnologiju Joanneuma, koji uz to ističe i brzinu ovoga satelita: “Leti brzinom od 28.000 km/h, što je sedam kilometara u sekundi. Za usporedbu, metak ima brzinu od samo tisuću kilometara na sat, dakle, izračunajte koliko je brži od metka!”

Prva svjetska misija u niskoj orbiti Zemlje koja emitira u ovom rasponu frekvencija u budućnosti bi trebala rezultirati mogućnostima da se moćnim satelitima u svemiru omogući trajna internetska veza s njihovim centralama. Zato je pri planiranju putanje satelita ključno odrediti veličinu antena i vrstu pojačala koja u njih treba ugraditi.