Antologijska izložba Klavdija Palčiča

 

Klavdij Palčič, jedan od najvećih slovenskih umjetnika rođenih u Trstu, gdje je završio Znanstvenu gimnaziju, u početku se dvoumio želi li studirati političke znanosti ili slikarstvo. Ipak se odlučio baviti umjetnošću te upisao Umjetničku školu u Veneciji, gdje je i diplomirao 1964. godine. Kasnije je predavao umjetnički odgoj i povijest umjetnosti na srednjim školama u Trstu i Gorici.

Bio je učenik Avgusta Černigoja, drugog tršćanskog slikara slovenskih korijena. Još u ranoj mladosti privukao ga je apstraktni način izražavanja i eksperimentiranje s plastičnim svojstvima slikarskih i kiparskih materijala. Uz to se Palčič razvio u svestrana umjetnika: ilustrirao je knjige za djecu i radio kazališne scenografije. Za svoj umjetnički rad dobio je nagradu prestižnog Prešernovog fonda Republike Slovenije.

Uz njegov 80. rođendan, što ga je proslavio 2020., u rujnu je u predvorju Tršćanskog kulturnog centra otvorena izložba raznovrsnih radova koje je Palčič radio za Slovensko kulturno-gospodarsko društvo (SKGZ) i Slovensko stalno gledališče (SSG). Nažalost, umjetnik je preminuo nedugo poslije otvorenja. Izložba je otvorena do kraja ove godine.