Gdje sve djeca spavaju?

 

To je jedno od mjesta koje će obilježiti život – dječja soba. Britanski fotograf James Mollison proputovao je svijet i fotoaparatom bilježio lica djece i njihova noćna utočišta, od kojih neka jedva da se mogu tako nazvati. Tako je nastala zbirka dirljivih slikovnih priča koje stvaraju pojedinačni portreti uz slike njihovih spavaćih soba, pod zajedničkim naslovom “Gdje djeca spavaju” (Where Children Sleep).

Kad se odlučio za taj projekt, Mollison je bio svjestan da se prima teške teme. Naime, bio je to jedan od vidova njegove borbe za prava djece, pa mu je prva misao bila da izbjegne stereotipne prikaze, a pogotovo moguću medijsku zloporabu djece. Birajući pravi pristup, potražio je u sebi odgovor na ono što je određivalo njegov identitet tijekom odrastanja. I došao do zaključka da je jedan od bitnih elemenata bio prostor vlastite spavaće sobe.

Kad je krenuo istraživati, zapanjilo ga je koliko djece na svijetu nema taj privilegij. Dapače, vidio je neke vrlo uznemirujuće situacije u zemljama trećeg svijeta, koje djeluju još potresnije uz slike dobrostojeće djece iz razvijenih zemalja. No, često se i tu javljaju mnoga pitanja glede dječje osobne sreće. Izložba je otvorena u Muzeju “Edwin Scharff” u Neu-Ulmu do 6. veljače 2022.