Drugi korak obnove Budimske tvrđave

 

Sveobuhvatni radovi na obnovi povijesnih zgrada u budimpeštanskoj četvrti Budavár počeli su 2018., a trebali bi trajati sve do 2030. godine. U središtu pozornosti je Budimski dvorac arhitekta Alajosa Hauszmanna, koji su početkom dvadesetoga stoljeća gradili najbolji majstori jednog od najprosperitetnijih razdoblja u povijesti Mađarske. Bio je to koherentan arhitektonski sustav, netaknut sve do 1944., kad je stradao usljed operacija 2. svjetskog rata.

Projekt obuhvaća više od trideset zasebnih investicija, organiziranih u tri skupine. Prvi korak je bilo uređivanje zelenih površina, potom rekonstrukcija dvorane Sv. Stjepana. Sad su javnosti predstavili jahaonicu, koja je bila biser palače gotovo pola stoljeća, dvorište Chico, stubište Stöckl i Matijašev zdenac. Obnovljeni su u potpunosti prema originalnim predlošcima i opremljeni najsuvremenijim tehničkim rješenjima, i to prije roka.

Sljedeći veliki korak bit će rekonstrukcija više od sto tisuća četvornih metara Nadvojvodine palače, Visokog zapovjedništva Honvéda i Stožera Crvenog križa, koja treba početi za nekoliko mjeseci. Autentičnost izgleda obnovljenih zgrada jamči činjenica da gotovo pedeset stručnjaka radi na pronalaženju potrebnih dokumenata. Srećom, dostupna im je kompletna dokumentacija Hauszmannova ureda, mnoštvo dostavnica, uzoraka materijala i fotografija.