World Skills

 

U Austriji nije uzela maha nezaposlenost, još nema nestašice kvalificiranih radnika jer na razne načine potiču stručna zanimnja. Osobito je spektakularna inicijativa nazvana World Skills – svjetska natjecanja na kojima mladež iz cijeloga svijleta do 22 godine života dokazuje svoja stručna znanja. Ti  susreti jačaju ugled obrtničkih i industrijskih zvanja te izvrsnost obrazovnoga sustava. Ove je godine natjecanje održano u Sao Paolu u Brazilu. Među europskim zemljama istakle su se Austrija i Njemačka s jakim delegacijama, podijeljena je hrpa odličja.

 

Autor: Günther Ziesel

Snimatelj: Franz Posch

 

Worldskills 2015 (2)

 

Presretan je novopečeni zlatni dečko zbog profesionalnog priznanja na  World Skills.

Austrija je osvojila 5 zlatnih odličja, a i južni Tirol, u jakoj konkurenciji od tisuću sudionika iz više od 50 zemalja  Amerike, Europe,  južne  Azije i Afrike.

45 pofesija, od  tradicionalnih obrta do mehatronike, a to je kombinacija mehanike i elektronike. World Skills najveći  je ogled  te  vrste. Dokaz je to važnosti temeljite i iscrpne stručne spreme za gospodarski  razvoj.

 

U tvrtki iz Donje Austrije ponose se uspješnim kolegom tehničarom koji se osobito istakao u Sao Paolu – ne samo u vladanju teškim teretnim vozilima, nego i s najviše bodova od svih austrijskih majstora. PHILLIP SEIBERL je presretan: ˝Divne  su te uspomene. Nezaboravno je to što sam ondje doživio, to  je uljepšalo  moj   život,  taj  rezultat.˝

Worldskills 2015 (3)

 

Njegov šef FRANZ-PETET PAMBERGER pridružuje se njegovoj sreći: ˝To je našem dečku veliko priznanje. Naša tvrtka ima već 90 godina… A on je otišao na te stručne susrete i nakon jednog tjedna dođe kući s dva zlatna odličja, na to smo potajno i računali, ali to je realnost, silno se njime ponosimo.˝

Zlatna medalja nije prvi uspjeh mladoga Pilipp Seibera. Već je iskusan majstor, diplomirao je s odličnim za stručnog pomoćnika, položio je ispit zrelosti i majstorski ispit. Njemu je velik izazov rad s tim teškim vozilima, to je velika stvar, kamionski tehničar, sada ga ne zanimaju manji poslovi. Obožava svoju profesiju, kaže: ˝Moj me lijepi posao uvijek veseli,  svaki dan, jedva čekam nove izazove.˝

 

Štajerac Manfred  Zink natjecao se u izradbi pokućstva. Četiri dana su ekipe skupa obavljale zadatke uz stroga vremenska ograničenja. Vrijeme je bilo strogo odmjereno, a zadaci vrlo zahtjevni i međunarodna konkurencija vrlo velika. Poduzeće u Istočnoj Štajerskoj gdje je zaposlen s pravom se ponosi novim svjetskim majstorom.

Worldskills 2015 (6)

Austrijski su uspjesi dokaz uspješnosti dualnog obrazovnog sustava, a to je kombinacija stručne škole i praktične izobrazbe, a takav su model preuzele mnoge druge zemlje. ˝Stavili su mi na raspolaganje radionicu, strojeve i dali mi mjesto za alat,˝kaže MANFRED ZINK. Šef ga je ohrabrio govoreći da on to može, te da treba pokazati što zna.

U tome su smislu i medalje snažan poticaj. I ujedno zazov u globalnom gospodarstvu. To  zapravo i jest cilj natjecanja World Skills. Sljedeći je susret 2017. u Abu Dhabiju.