Tršćanski vokalni trio Les Babettes

 

Vrckave i zgodne, u svojoj se ironiji umiljato i lepršavo služe univerzalnim jezikom glazbe, ali ustraju na originalnosti aranžmana i na pomnim repertoarskim izvedbama, uglavnom klasičnih vokalnih trio 1930-ih i 1940-ih. One su Les Babettes, lijepo otkriće trtšćanske glazbene panorame, otkriće rođeno gotovo u šali ljeti 2013. Tri prijateljice dijele veliku ljubav prema glazbi, a tijekom večeri u Osmizi, krčmi smještenoj u kraškom zaleđu, nakon čaše terana, da dignu ugođaj, one slavnim izvedbama u ritmu svinga uveseljuju goste krčme.

 

Novinarka: Maddalena Lubini

Snimatelji: Alberto Lutman, Francesco Montenero, Luigi Piaccione

 

babetes 7

 

Nastao u šali, projekt Les Babettes u nepunu je godinu dana dosegao vrhunske domete. I same djevojke kažu kako im je nevjerojatno kad pomisle da je prošla tek godina dana otkada su ozbiljno pokrenule projekt. Od tada su nastale mnoge suradnje, na primjer s kabareom Pupkin: to je važna pozornica, dobro poznata u Trstu. A nakon toga su ih pozvali na pedesetu  obljetnicu u Studio Rai Trst. Ta suradnja im se svidjela pa sui h pozvali i na dodjelu nagrade Lucchetta, ugledne novinarske nagrade Talijanske televizije.

Ironija i autoironija uz lepezu i pernate boe – svakako su važan naglasak na koji idu te tri djevojke počevši od imena svoga trija.

O njemu djevojke kažu:  “Ime je igra riječju “babe” što u tršćanskome dijalektu znači “žene”. a mi smo toj riječi rafinirano dale francuski naglasak babe: tte što stvara opće veselje. Pa i onima koji nisu Tršćani jer se svi slatko smiju kad im objasnimo.”

babetes 11

 

Sve su tri Babette iza svoje prividne prpošnosti, koju njeguju prema uzoru na  zvijezde 1930-ih, ozbiljno studirale glazbu.  Anna De Giovanni nosi umjetničko ime Babett Nana, 10 je godina studirala violinu. Chiara Gelmini, prozvana Coco, odmalena je u zboru Mali pjevači grada Trsta da bi zatim glumom nastavila svoj umjetnički put. Eleonora Lana vodi brigu za aranžmane, diplomirala je glasovir i specijalizirala komornu glazbu, a studirala je i na Akademiji mjuzikla pjevanje, glumu I ples.

Nepunu godinu od nastanka, Les Babettes se mogu pohvaliti bogatim repertoarom koji obuhvaća klasike za vokalni trio, obuhvaća mjuzikle, probrane skladbe Beatlesa, nove obradbe djela Lelia Lutazija, a i pučke glazbe. Kako Les Babettes vide svoju budućnost?

 

babetes 5

 

Eleonora Lana je optimistična:  “Eksperimentirale smo s Annom gitarističku i pjevanu inačicu. Chiara piše tekstove, a ja harmonije. U tom smislu zadiremo i na područje dance glazbe… imamo ljude koji pišu za nas, što nas silno veseli. Širimo repertoar. ”

Simpatične, autoironične, elegantne, Les Babettes očaravaju na svakom nastupu i zanose nas svojim retro-ozračjem. Ne zaboravimo publiku iz krčme Osmica.

O njoj Les  BABETTES pjevaju: “U Osmicu  idu  jesti, piti, ali i pjevati! Taj pasji sin uz bocu vina tulumari.Tršćanin on je pravi! Tršćanin on je pravi!“