Suvremena austrijska fotografija u Zagrebu

 


klovićevi

Iza naziva “Arhivi, preraspodjele, premjeravanja” stoji projekt koji u zagrebačkim Klovićevim dvorima predstavlja jedan od koncepata u suvremenoj austrijskoj fotografiji. Medij koji već odavno nije sredstvo pukoga preslikavanja stvarnosti, autori koriste kao sredstvo istraživanja korištenjem arhiva i ponovnim premjeravanjima društvenih, urbanih i kulturnih procesa. Rezultat su novi konteksti, značenja, diskursi i intervencije.

REINHARD BRAUN, kustos izložbe kaže: “Svi umjetnici istražuju okolnosti u kojima su fotografije nastale, povijesne i dokumentarne fotografije organiziraju iznova i stavljaju u nove odnose. 5,11 Ne zaboravimo i politički kontekst koji neminovno utječe na naše živote”.

Svi su izlošci zapravo dio povijesnih događaja i konteksta, djela ponuđena ne samo za gledanje nego i za razmišljanje i sjećanje. Za jedno je takvo sjećanje nakon 10 godina u funkciju opet stavljen i izložbeni prostor na Gradecu.

MICHAEL STRASSER, fotograf kaže kako je u svoj rad uključio i povijest ovoga prostora: “Saznao sam koji su umjetnici ovdje izlagali, napravio inscenacije, fotografirao stare kataloge i dodao snimku razgovora s bivšim ravnateljem Antom Sorićem”.

Izložba koju je s hrvatske strane kurirala Sandra Križić Roban, nastavak je desetogodišnje suradnje i razmjenskih izložaba Camere Austrije i Hrvatskoga fotosaveza.

LUCIJA PULJAK, predsjednica Hrvatskog fotosaveza dodaje:  “Za njih možemo reći da pomiču okvire mogućnosti fotografije i zapravo unapređuju hrvatsku fotografiju”.

I ovaj je projekt prilog unapređenju na teorijskoj razini i novom promišljanju medija.

 

Izložba se može razgledati do 2.11.2014. u Klovićevim dvorima.