Slovenski nakit 3D tehnologije

 

Nakit2

Dizajnerica nakita Olga Košica i grafički dizajner Rok Marinšek pomiču granice 3D-tiskanja. Stvaraju nakit, što su ga na kraju predstavili na modnoj reviji kineske dizajnerice Mashe Ma na pariškom tjednu mode, u kineskom Vogue i Harpers Bazaaru.

3D-tehnologija im omogućava izradu laganog, nosivog i otpornog nakita, što ga pomoću tradicionalnih zlatarskih tehnika ne bi bilo moguće izraditi ili bar ne tako precizno i brzo.

OLGA KOŠICA, dizajnerica nakita kaže: “Crtanje u 3D-programu naš je jedini dio u modeliranju, što znači da nam nisu potrebni nikakvi alati, samo računalo i kompjutorski program. Iz računala se ide neposredno u tiskanje i proizvod izlazi van točno onakav kakvog smo zamislili i iscrtali. ”

3D-printeri omogućavaju gradnju trodimenzionalnih objekata, koji nastaju dodavanjem slojeva poliamidne prašine. Ona se stvrdnjava kroz obradu svjetlosnim zrakama. Kada se prizvodi ohlade u nestvrdnutoj prašini, s njih još samo treba ukloniti prašinu, najprije kistom, a zatim još pjeskarenjem.

ROK MARINŠEK, grafički dizajner osvrnuo se na aktualnosti: “3D-tiskanje u ovom je trenutku vrlo omiljeno. Sve ljude zanima što je to zapravo, i toga ćemo se držati. A istina je da tiskanom nakitu dodajemo i druge elemente. Otisnut nakit kombiniramo i s metalnim dijelovima i pokušavamo ga nadograditi. ”

Zimski vrt ili lucidni snovi … Bijeli, crni ili plavi poliamid, snažan i vrlo lagan, elastičan i otporan na temperature. Nakit budućnosti je dakle danas u virtualnom svijetu, u 3D-tiskanju.