Dva tisućljeća rimske Emone

 

U Ljubljani je ove godine sve u znaku proslave 2000 godina Emone, koja je zbog svog položaja imala značajnu ulogu u sistemu obrane rimskog imperija. U njoj je živjelo 6000 ljudi. Većinoma su to bili trgovci i zanatlije, državni službenici i vojni veterani. Ulice su bile popločane, a kuće zidane – s mozaicima u bojama, javnom kanalizacijom i centralnim grijanjem. S propašću zapadnog rimskog carstva propala je i  Emona. Prikazom života u rimskim vremenima, na središnjoj priredbi Ave, Emona u središtu Ljubljane, obilježena je ova velika obljetnica. 

 

Autorica: Ana Cerar                                                                                                            

Snimatelj: Bojan Kastelic

 

emona1

 

Zapovjednik legije upravo kuje nove osvajačke planove. Rimski državljani proživljavaju karakterističnu svakodnevicu. Legionari vježbaju bojne formacije. Obrtnici i trgovci zarađuju za kruh, a zabavljači vode brigu o odanosti rimskom načinu života.

OSMIR RUŽNIĆ iz Teatra Cizamo pozdravlja posjetitelje: “Salve! Moje ime je Maximus i moj je zadatak putovati rimskim carstvom i zabavljati od rata umorne narodne mase. Naš preuzvišeni car Tiberije zahtijeva da pođemo i u nove provincije, jer tamo je zabava ljudima još potrebnija. I zato smo ovdje.”

Upravo na ovom je mjestu car August prije 2000 godina naredio da se postavi  kolonija Emona. Svojim načinom života, arhitekturom i pravougaonim tlocrtom Emona je uživala u svim civilizacijskim stečevinama Rima. Kanalizacija i centralno grijanje i danas su vidljivi u ostacima karakteristične kuće bolje stojećih građana. Očuvano ranokrščansko središte imalo je krstionicu i prvu baziliku na ovom području. Ostatke gradskog zida prije sto godina temeljito je preoblikovao u park znameniti arhitekt Jože Plečnik.

emona2

 

U čast prvog grada na današnjem teritoriju Slovenije Ljubljana cijele ove godine slavi. Na središnjem događanju s rimskim logorom i tržnicom brojna su slovenska povijesna društva iz Slovenije i inozemstva više dana živjela uz pulsiranje Emone.

Jedan od sudionika ovoga događanja, zaljubljenik u ondašnji način života, pojašnjava kakav se novac koristio: “To je keltska kovanica iz sjeverne Italije iz 3. stoljeća prije Krista. Prvobitne kovanice bile su od srebra, a ovdje prikazujemo kako su se nekada izrađivale.”

Posjetitelji su mogli sudjelovati u radionicama. Pomiješati se među legionare. Iskušati katapult. Ili samo promatrati ručnu izradu antičkih proizvoda.

ENEJA KLASINCA, Poetovio LXIX, zatekli smo kako izrađuje uljanice. Kako kaže, pravi antički proizvod: “Trenutno radim rimsku uljanicu. To je bila nekakva svjetiljka, što su je koristili stari Rimljani, kako bi si posvijetlili u zatamnjenim prostorima. ”

emona3

 

Ljubljana je danas jedan od rijetkih gradova s dobro očuvanim arheološkim ostacima u samom središtu. Posljednjih godina arheolozi su iskopali nove značajne nalaze. Neke je postavila za razgledavanje središnja muzejska izložba zbog obljetnice. Među dijelovima oružja, grobovima i mozaicima nalaze se i nadgrobni spomenici prvih naseljenika, koji su odgurnuti izvan zidina. Omiljenost Emone i antičkih motiva s vremenom je samo rasla, i to ne samo kod stručnjaka.

DR. BERNARDA ŽUPANEK,  iz Gradskog muzeja Ljubljana kaže: “Ljubljana je na Emonu ponosna zapravo već od baroka dalje. Osim toga Emona se u svakodnevnu svijest Ljubljančana snažno usjekla u drugoj polovini prošlog stoljeća s razvojem robnih marki kao što je trgovina Emona, folklorna skupina Emona, a poznata je i pivnica Emonska klet (Emonski podrum) u središtu Ljubljane. ”

Jedan od najljepših antičkih nalaza – kip Emonca, postala je prepoznatljiv simbol Ljubljane. Tadašnji Emonci su se uz pomoć talijanskih kolega uputili i na ljubljanske ulice. KORRADO PERELLI, Legio I Italica, kaže kako je došao u Ljubljanu uživati u atmosferi i nešto naučiti: “Rimskim razdobljem bavimo se na antropološkoj i vojnoj razini već više od 20 godina. U antici je Emona bila prijelaz, preko koga su sve legije prelazile u Iliriju i dalje prema Panoniji, pa je stoga u rimskom imperiju imala značajnu ulogu.”

Emona je 500 godina bila središte opsežnog područja. Poput dobro nauljenog stroja zajedno s drugim mjestima pokretala je imperij. Iako je propala, njena dostignuća i utjecaj žive i dalje.