Zeleni zidovi Humko

 

Humko1

Ljudi su biljke uvijek uzgajali na vodoravnoj podlozi. Vertikalno ozelenjavanje nešto je potpuno novo. U slovenskom vrtlarskom poduzeću “Humko 2000” među prvima su u svijetu počeli razvijati zelene zidove za zelene ograde protiv buke. S godinama su oblikovali više vrsta kocki s rupama za bilje, s kojima mogu obući cijeli objekt ili samo ukrasiti unutarnje zidove.

Zelene zidove nadogradili su u mobilne vrtove s automatskim zalijevanjem. Tako svatko može sam napraviti biljni ili povrtni zid za svoj mali gradski vrt.

Za najprestižniju izložbu vrtova na svijetu, Chelsea Flower Show u Londonu, oblikovali su vrt The Soft Machine s kotačem, koji precrpljuje otpadnu vodu u zidove i vraća je natrag biljkama.

TOMAŽ BAVDEŽ, dizajner krajolika i ekolog, govori kako je došao na tu ideju: “Živio sam u ogromnom gradu, gdje je ponekad vrt vrlo značajna stvar za rekreaciju i sinulo mi je kako se energija kroz rekreaciju ne bi trebala trošiti uzalud, nego bi se mogla iskoristiti za neku od funkcija u vrtu. Tako se postaje dio ekosistema; energija se naprije zaokružuje i preoblikuje u novu vrijednost.”