Vinkovačke jeseni

 

Vinkovacke2

U svečanom mimohodu Dječjih vinkovačkih jeseni 8. rujna ulicama i trgovima Vinkovaca prošle su 54 dječje folklorne skupine, od kojih 19 gostujućih iz 14 hrvatskih županija te grada Zagreba. Utemeljene 1970., one su među najstarijim priredbama tradicijske kulture Vinkovačkih jeseni koje su se ove godine održale od 6. do 15. rujna pod geslom “To smo što jesmo”.

U proteklih četrdeset godina neprekidnog trajanja, Vinkovačke su jeseni ostvarile puno više od svoga početnoga nastojanja: stalno se obogaćuju novim manifestacijama pa su, uz smotru izvornoga folklora, postale također gospodarska, kulturna, turistička, sportska i zabavna manifestacija, koja pripada u u red najrazvijenijih i najznačajnijih smotara u Hrvatskoj.

Autorica scenarija svečanog otvaranja 48. vinkovačkih jeseni, Ana Cvenić ovaj je put zamislila program otvaranja kao sjećanje na ljude koji su 1966. pokrenuli priredbu tradicijskog folklore, koja je kasnije prerasla lokalne okvire i postala pojam u kulturi Istočne Slavonije. Svi se slažu – Vinkovačke su jeseni izašle iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ove ravnice, one su želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina.