Škrateljnova kuća glumaca

 

Skrateljnova2

U Divači na Krasu nalazi se 400 godina stara Škrateljnova kuća, jedan od najljepših spomenika kraške arhitekture u Sloveniji. Ovo seosko domaćinstvo sada je uzorno obnovljeno i preuređeno u Muzej slovenskih filmskih glumaca – među njima i Ite Rine, prve slovenske filmske dive, koja je uspjela u europskom filmu 1907. godine. Rodila se upravo u ovoj kući.  Filmski su je producenti zapazili na natjecanju u ljepoti. Kao vrlo mlada, s nepunih 20 godina, Ita Rina se zaputila u Berlin. Svjetsku prepoznatljivost donijela joj je glavna uloga u češkom filmu “Erotikon”.

Škrateljnovo seosko domaćinstvo danas živi za film i s filmom. Obližnje gospodarske zgrade u raspadu i dvorište skupina od triju arhitektata – Ernest Milčinović, Teja Savelli i Matjaž Bolčina – kroz obnovu je s mjerom povezala u harmoniju baštine i suvremenog mjesta susreta ljubitelja filma. Za ovaj je projekt skupina dobila Plečnikovu nagradu, priznanje za najbolja arhitektonska ostvarenja.

Kustosica izložbe LILIJANA NEDIČ objašnjava ideju: “Muzej slovenskih filmskih glumaca u Divači zamišljen je kao poklon slovenskim filmskim glumcima – glumcima koji su ikone slovenskog filma. Ovo je mali muzej, ali po količini informacija što ih ima, vrlo bogat.”

Posjeta Divači od sada tako znači i druženje s dvijema granama umjetnosti i stvaralaštva – druženje s filmom i s arhitekturom.